Skip to main content

Vidste du dette om Jørgen Leth?

Jørgen Leth er måske bedst kendt for sin kommentatorrolle i Tour de France, men han kan meget mere end det.

Starten af juli er absolut en periode, som Jørgen Leth holder af. Nok mestendels fordi han – ligesom mange andre danskere – kan kaste sig over cykelsportens største cykelløb Tour de France.

På trods af at Jørgen Leth dog ikke er en del af kommentatorholdet på TV2 i år, så er han selvfølgelig i Frankrig, hvor han dækker cykelløbet som så mange gange før.

Men journalisten Jørgen Leth kan meget mere end at kommentere cykelsport. Du kan lære ham meget bedre at kende i videoen ovenfor. Det er sikkert ikke gået manges næse forbi, at han tilbage i 2005 risikerede at komme i fængsel på Haiti for at have set med en mindreårig.

Cykel-kommentator

De fleste danskere forbinder formentlig Jørgen Leth med Tour de France, og han har i mange år også været stemmen bag skærmen, når danske seere har blændet op for TV2 for at se det legendariske cykelløb.

Godt nok er mange af Jørgen Leths kommentarer mere til landsskabet og bygninger, som cykelrytterne kommer forbi på etaperne, end det faktiske cykelløb.

Farvel til TV2

Det blev dog et farvel til TV2’s dækning af årets Tour de France for Jørgen Leth.

Bruddet skyldtes, at Jørgen Leth ikke ønskede at blive i Danmark ved dækningen, som ellers var planlagt fra kanalens side.

– Vi har hvert år både folk på farten med feltet i Frankrig og et værtshold i vores centrale studie på Kvægtorvet i Odense, og i år har vi ønsket at have Jørgen Leth i studiet herhjemme sammen med Thomas Kristensen og Henrik Jul. Jørgen foretrækker i stedet at være i Frankrig, sagde TV2’s sportchef Frederik Lauesen i en pressemeddelelse.

Det er dog endt med, at Jørgen Leth dækker ‘touren’ for Skoda, som også er sponsor på Tour de France.

Rejseprogrammer

Jørgen Leths samarbejde med TV2 har også strukket sig over flere rejseprogrammer. Her er han sammen med rejsemakkeren Hans Pilgaard besøgt Frankrig og Spanien.

Men efter rejseprogrammets tredje sæson afslørede Jørgen Leth, at han gerne ville lave et program om Danmark.

Selv om han har boet i Haiti i 25 år, er Jørgen Leth opsat på at lære sit fødeland bedre at kende. Men programmet er endnu ikke blevet til noget.

Del din kommentar