Skip to main content

Vil hæve prisen for cigaretter

Prisen på en pakke cigaretter skal sættes op med 50 procent, så den koster 60 kroner. Det mener et markant flertal af danskerne ifølge ny måling. Statsministeren forventer at diskutere cigaretpriser i valgkampen.

Prisen på cigaretter er steget støt de seneste år. Foto: Scanpix.

Prisen på cigaretter er steget støt de seneste år. Foto: Scanpix.

Et klart flertal af danskerne går ind for at lægge 50 procent oven i prisen på en pakke cigaretter, som i dag koster cirka 40 kroner.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten. Her svarer 71 procent, at de er tilhængere af et forslag om at hæve prisen til 60 kroner.

Samtidig lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op til, at cigaretpriserne kan blive et tema i den forestående valgkamp.

– Jeg vil tro, at vi kommer til at tale om det senere, både i valgkampen og efter næste valg, siger Løkke i et podcastinterview med Altinget om regeringens sundhedspolitik.

Han understreger dog, at en forhøjelse af prisen ikke er en del af regeringens politik:

– I den her regering, i den sammensætning den har nu, er der nogle ideologiske barrierer, siger han til Altinget.

Afgifter er en dum idé

Forebyggelseseksperter er enige om, at prisen er det mest effektive instrument til at stoppe tilvæksten af især unge rygere. Stadig flere af Folketingets partier har derfor erklæret sig parate til at hæve afgifterne på cigaretter markant. Blandt andet har De Konservative meldt ud, at de ønsker et prishop.

Regeringspartneren Liberal Alliance er imidlertid imod:

– Vi mener ikke, man skal bruge afgifter og skatter til at bestemme, hvordan folk skal leve deres liv, så længe det, de foretager sig, kun påvirker deres egen krop, siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) til Altinget.

Er I den ideologiske barriere i regeringen?

– Ja, det er vi vel.

Socialdemokratiet har i lighed med Venstre ikke gjort sin stilling op:

– Vi har ikke haft en fornyet drøftelse i partiet af, hvad prisen skal være, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til Altinget.

Når V og S ikke vil melde klart ud, handler det om den tilstundende valgkamp, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

– Det er klassisk lurepasning før valget. For selvom der er bred opbakning til at hæve prisen, risikerer man selvfølgelig, at inkarnerede rygere reagerer negativt, siger han.

Del din kommentar