Vil stoppe dating for disse fanger

Folketinget førstebehandler tirsdag forslag om at fratage livstidsdømtes muligheden for at date.

Folketinget førstebehandler tirsdag forslag om at fratage livstidsdømtes som Peter Madsen muligheden for at date (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Det er krænkende og forkert, at livstidsfanger må skrive flirtende breve eller på anden måde have romantiske forhold til nye personer uden for murene.

Det mener Dansk Folkeparti, der tirsdag skal have førstebehandlet et beslutningsforslag om netop at fratage livstidsdømte muligheden for at date, mens de afsoner.

– Vi synes, det er uhørt, at folk, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, kan have et kærlighedsforhold til kvinder uden for fængslet. Sådan skal det ikke være. Der må hård justits til, siger retsordfører Peter Skaarup.

Kun familiemedlemmer og gode venner må komme på besøg, hvis det står til DF.

– Man skal ikke kunne date, indgå giftermål eller på anden måde leve, som om ingenting var hændt, siger han.

I 2019 fremsatte partiet et lignende forslag, og det håber på bedre vind i sejlene for forslaget, efter at Socialdemokratiet har indtaget regeringsmagten.

Regeringen støtter intention

Ifølge retsordfører Jeppe Bruus (S) støtter regeringen intentionen med forslaget, men vil se nærmere på, hvordan det kan løses i praksis. Og så bør forvaringsdømte også omfattes, mener han.

– Det er ikke tilfældigt, at de har fået meget lange domme, og derfor vil vi gerne begrænse den omgang, der er med at føre et socialt liv, mens de afsoner, siger han og kalder det et problem for retsfølelsen og retssikkerheden.

Han nævner, at nogle indsatte får kontakt til meget unge personer i samfundet på sociale medier via en tredjemand. Derfor mener ordføreren, at der også er et sikkerhedsmæssigt aspekt over for unge at tage højde for.

Peter Madsen har datet

Tidligere har det været fremme, at drabsmanden Peter Madsen, der slog den svenske journalist Kim Wall ihjel i 2017, skrev med en teenagepige fra fængslet.

De sendte breve til hinanden, og hun var med egne ord “helt vildt forelsket i ham”, har DR skrevet. Og i 2018 opsagde en fængselsbetjent sit job, fordi hun havde fået et forhold til drabsmanden, der dog året efter blev gift med en anden kvinde.

Jeppe Bruus vil have undersøgt, hvordan man kan begrænse livstids- og forvaringsdømtes mulighed for at få besøg, ringe samt sende og få breve. Og om det kan stoppes, at indsatte via andre får adgang til sociale medier.

– Vi skal se, om man kan sikre sig, at de ikke får større udbredelse end selvfølgelig at have ret til at se en række mennesker gennem besøg og telefonkontakt, siger Jeppe Bruus.

Han erkender, at der er tale om et begrænset problem, da få idømmes livstid eller forvaring. I 2019 afsonede 69 en forvaringsdom, mens 27 sad inde på livstid, viser tal fra Kriminalforsorgen.

Da Dansk Folkeparti fremsatte forslaget i 2019, advarede Fængselsforbundet mod det. Det frygtede, det ville føre til flere trusler, vold, selvskade og selvmord.

Om Peter Madsen

Allerede inden at Peter Madsen blev sigtet i sagen om drabet på den svenske journalist Kim Wall, er der blevet skrevet meget om den danske opfinder, raket- og ubådsbygger. Han er født i 1971, og inden han blev sigtet i en af Danmarks-historiens mest spektakulære drabssager, var han kendt som en mand, der sigtede mod stjernerne.

Drømmen om at nå ud i rummet har angiveligt fulgt Peter Madsen siden barndommen, og hans drømme om rumfart førte til et årelangt samarbejde med Kristian von Bengtson og foreningen Copenhagen Suborbitals, der har arbejdet på at sende et menneske ud i rummet gennem friviligt arbejde og donationer.

Konflikter skilte dog de to mænd ad, hvilket fik Peter Madsen til at stifte Raketmadsens Rumlaboratorium, beliggende på Refshaleøen Han har også været medlem af Dansk Amatør Raket Klub og Aurora Projekt Group, hvor han har specialiseret sig i raketmotorer, skriver Ritzau.

Ritzau har også fortalt, at Peter Madsen gennem årene har designet og bygget mere end én ubåd. Den mest kendte af dem alle er UC3 Nautilus, og navnet på den er gået verden rundt i forbindelse med sagen om Kim Wall.

Blandt de mere opsigtsvækkende ting, Peter Madsen har sagt og gjort gennem årene, må siges at være et interview, han i 2014 gav til Søndagsavisen. Interviewet førte til et portræt af manden, der år senere pludselig kunne læses i et helt nyt lys.

– Jeg håber, at jeg på sigt får en kriminel løbebane. Ikke at jeg vil røve en bank. Nej, for satan, det må ikke gå ud over nogen, lød det fra Peter Madsen, der uddybede, hvad han ville gøre istedet.

– Jeg vil gerne i al hemmelighed bygge en kæmpestor brintballon og flyve ind over København i den, mens et hav af politibiler jagter mig nede på jorden. Ballonen vil jeg lande mellem de to spir på Roskilde Domkirke, mens politiet står klar til at fange mig. Jeg ved ikke, om det bliver lige præcis det, jeg kommer til at gøre, men jeg vil gerne lave en happening af gigantiske dimensioner, sagde han med et smil til Søndagsavisen.

Kilder: Ritzau, Berlingske, Søndagsavisen.

Socialdemokratiet sigter mod at fremsætte et lovforslag om emnet i næste folketingsår.

Powered by Labrador CMS