A-kasser afgør om ledige sanktioneres

15. marts 2013 05:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
A-kasser afgør om ledige sanktioneres

Der er stor forskel på, hvordan A-kasser sanktionerer landets ledige, skriver Jyllands-Posten.

 

Når en ledig bliver væk fra samtaler eller ikke tager imod et anvist job, er det ifølge flere jobcenterchefer valget af A-kasse, som afgør, om det medfører et træk i udbetalingen af dagpenge.

Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen peger desuden på, at der kan være stor forskel på, hvor meget de ledige bliver sanktioneret af deres A-kasse.

I Magistrenes A-kasse er rådighedssanktionen ifølge Jyllands-Posten 0,8 procent, mens den hos ASE, Det Faglige Hus og Min A-Kasse lå på over seks procent.

Der er ganske enkelt A-kasser, som holder hånden over deres medlemmer, mener jobcenterchef Susanne Frydenlund fra Ringsted Kommune.

»Det eneste, vi kan gøre, er at indberette til A-kasserne. Selvfølgelig er der nogle A-kasser, der er rigtigt gode, men der er også nogle A-kasser, som vi stort set aldrig ser en sanktion fra,« forklarer hun i Jyllands-Posten.

Når A-kasserne går blidt til værks, er det for at undgå at miste medlemmer, mener Jesper Dahlgaard, som er jobcenterchef i Rebild Kommune.

»Jeg synes, at der er en snert af konstruktionsfejl i at drive en frivillig medlemsforening og så samtidig skulle give medlemmerne sanktioner,« siger han.

At der er store forskelle, bekræfter en undersøgelse fra professor og økonomisk vismand, Michael Svarer. Men det handler ikke om tilfældigheder eller forskelle i uddannelsesniveau, forklarer han.

»Forskellene tyder på, at der kan være en overvejelse om, at man ikke skal sanktionere nogen, der er kunder i ens egen butik,« siger han til Jyllands-Posten.

A-kasserne peger dog på, at der er ganske små forskelle på de enkelte A-kasser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu