ANNONCE

Tyskland: Navalnyj blev forgiftet

2. september 2020 17:36 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er ubestrideligt, at den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj blev forgiftet ifølge tysk regering.

Tyskland: Navalnyj blev forgiftet
Aleksej Navalnyj blev forgiftet med nervegiften Novichok, der også blev brugt under et angreb på en russisk spion i den engelske by Salisbury i 2018. Det fortæller en talsmand for den tyske regering onsdag. (Arkivfoto). Foto: Shamil Zhumatov/Reuters

Det er ubestrideligt, at den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj blev forgiftet med nervegiften Novichok.

Det oplyser Steffen Seibert, talsmand for den tyske regering, ifølge Reuters.

Konklusionen kommer på baggrund af en toksikologisk undersøgelse, der blev foretaget på et militært laboratorie.

Tyskland vil nu informere sine partnere i både Nato og EU om konklusionen.

Fordømmelse

Tyskland fordømmer på det kraftigste angrebet på Aleksej Navalnyj, siger Steffen Seibert.

Den tyske regering opfordrer nu den russiske regering til at komme med en forklaring i sagen.

En talsmand for den russiske regering siger ifølge nyhedsbureauet Ria, at Rusland ikke er blevet informeret om tyskernes konklusion.

Aleksej Navalnyj blev fløjet til Berlin til behandling den 22. august – to dage efter at han blev syg om bord på et fly fra Sibirien til Moskva.

Han har længe været en af præsident Vladimir Putins mest åbenmundede kritikere og har flere gange været fængslet.

– Det er chokerende, at Navalnyj er blevet offer for et angreb med en kemisk nervegift i Rusland, siger Steffen Seibert.

Han tilføjer, at forbundskansler Angela Merkel er blevet informeret om sagen.

Dansk minister reagerer

Sagen er også nået frem til den danske regering. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer giftangrebet og kalder det “dybt uacceptabelt”.

– Det er vigtigt, at der bliver foretaget en grundig undersøgelse, og at de russiske myndigheder samarbejder i den forbindelse, skriver han på Twitter.

Nervegiften Novichok har tidligere været brugt mod kritikere af det russiske styre.

Fakta

Det ved vi om nervegiften Novichok

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970’erne og 1980’erne.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, hvilket i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savlen. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder “nytilkommen” på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Det menes ikke, at Rusland har informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftig end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-Uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse – A-232 – har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

Kilder: BBC, Reuters, The New York Times og PA.

I 2018 blev den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter forsøgt myrdet med samme nervegift i den engelske by Salisbury.

Britisk politi har siden udpeget to russiske agenter som gerningsmændene.

De to russere, som Storbritannien beskylder for at have forsøgt at dræbe den tidligere russiske spion Sergej Skripal, afviste efterfølgende anklagerne.

I et interview med russisk tv forrtalte de to mænd, at de besøgte Salisbury som turister.

– Vores venner havde gennem længere tid foreslået, at vi skulle besøge denne vidunderlige by, siger en af mændene i interviewet med tv-stationen RT.

Novichok blev udviklet af Sovjetunionen i 1970’erne og 1980’erne som et kemisk våben. Det er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig.

Efter angrebet i Salisbury blev der indsat mellem 600 og 800 militærfolk i byen for at rydde op efter giftangrebet.

Der gik et år, før byen igen blev erklæret sikker for borgerne.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu