ANNONCE

I denne uge er disse bilister jaget vildt

14. september 2020 06:21 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Der er ekstra fokus på en bestemt slags bilister i denne uge.

I denne uge er disse bilister jaget vildt
I uge 38 sættes der fokus på uopmærksomme bilister. I hele landet. Foto: Rådet for Sikker Trafik.

Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken

For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag den 14. september til søndag den 20. september.

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Indsatsen støtter Rådet for Sikker Trafiks kampagne ”Kør bil, når du kører bil” og Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan, hvor uopmærksomhed indgår som ét af ti indsatsområder for at begrænse antallet af uheld i trafikken.

Kontrollerne indgår i rækken af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der arrangeres af det europæiske færdselspolitisamarbejde Roadpol.

Hvad laver folk bag rattet?

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i 2019, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 20.000 trafikanter foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen slår fast, at 0,8 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel taler i håndholdt mobiltelefon, mens bilen er i fart. Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer, især lastbiler, er et problem. Blandt lastbilchauffører taler 2,7 procent i håndholdt mobiltelefon.

Brugen af håndholdt mobiltelefon under kørsel er faldet siden en tilsvarende undersøgelse i 2017, hvor 1,0 procent af alle førere af personbil og 3,8 procent af lastbilchauffører talte i håndholdt mobiltelefon.

Herudover fastslår undersøgelsen, at 7,8 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en distraherende handling, så som at tale i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser, drikker eller lignende.

Hvor cirka otte procent af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) mere end dobbelt så stort, nemlig 18,7 procent, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Den samlede mængde distraherende handlinger er altså steget med to procentpoints siden den tilsvarende undersøgelse i 2017 for både førere af person-/varebiler og med fire procentpoints for førere af lastbiler.

Generelt set er brugen af håndholdt mobiltelefon faldet. Denne udvikling har formentlig flere årsager – blandt dem er indførelsen af klip i kørekortet for brug af håndholdt teleudstyr og andre kommunikationsapparater samt pressedækning i forbindelse hermed.

Ydermere har politiets kontroltryk på området ligeledes haft en effekt. Endelig understøtter den teknologiske udvikling i bilerne i højere grad brug af håndfri mobiltelefon, som tydeligvis er steget.

Fakta

Derfor er uopmærksomhed i trafikken farligt

Du bliver dårligere til at afkode trafikken

Din reaktionstid bliver længere

Standselængden bliver længere

Du kan overse skilte, vejafmærkning og andre trafikanter

Du er mindre opmærksom på sidespejle og bakspejl

Dine ratbevægelser bliver større og mere voldsomme

Du kan slingre – og i værste fald køre af vejen eller ende i modsatte vejbane

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

– Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt, siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

– Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken også holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden, siger han videre.

Ifølge Vejdirektoratet er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken.

Eksempel: Hvis du kører 80 kilometer i timen på en landevej og kigger på din mobil eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu