ANNONCE

Skybrud og torden: Nyt område i fare

19. august 2020 18:55 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der er målt et næsten tredobbelt skybrud.

Skybrud og torden: Nyt område i fare
Det varme vejr er ved at skifte, og det giver kraftig regn og torden, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Der er allerede faldet meget vand. Endda så meget, at der et sted næsten er faldet så meget vand, det kan betegnes som tredobbelt skybrud.

Det oplyser DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, på Twitter.

I Hørsholm kommune er der målt 42,2 millimeter inden for en halv time.

Nu advarer DMI om risiko for lignende, måske dog knapt så voldsomme, tilstande i andre områder af landet. (Se kort nederst i artiklen).

– Bygerne kan blive ret kraftige, så der kunne være risiko for skybrud. Men når vi har vagtskifte senere på morgenen, kommer der et nyt hold, der skal se på det med friske øjne, så må vi se om det ender ud i en risikomelding eller et varsel, sagde vagthavende meteorolog Jesper Eriksen da også til Newsbreak.dk onsdag morgen.

Den er så kommet nu – og er gældende frem til onsdag aften klokken 21.

Næsten tredobbelt skybrud

Et skybrud er, når det regner mere end 15 millimeter på en halv time. Et dobbelt skybrud er, når det regner mere end 30 millimeter på en halv time, og et tredobbelt skybrud er mere end 45 millimeter på en halv time.

– Der har stadig været ret varm luft hen over Danmark og en svag sydlig strømning.

– Det betyder, at da vi nåede hen over eftermiddagen, fik vi udløst nogle regn- og tordenbyger. Det startede oppe nord for København, og så drev de stille og roligt op igennem de nordøstsjællandske kommuner, siger vagthavende meteorolog i DMI Trine Pedersen.

– Vi er midt i et vejrskifte, siger hun.

Det er også typisk, at sådan nogle vejrskifter sætter scenen for en masse kraftige byger.

– Vi går fra at have haft det her dejligt varme vejr, til at der begynder at presse sig noget køligere luft ind fra vest.

– Den varme luft kan indeholde rigtig meget vanddamp, og når man så begynder at køle den af, skal alt det her vanddamp komme ud og falde som regn, forklarer Trine Pedersen.

Pas på

“Vær opmærksom på, at lavtliggende områder som for eksempel kældre, vejbaner og viadukter kan oversvømmes. Tilpas kørselshastigheden til sigtbarhedsforholdene og kør ikke ud i vand, hvor du ikke kan vurdere dybden. Tjek tagrender, nedløbsrør og afløbsriste nær din bolig. Luk vinduer og døre. Tordenvejr medfører risiko for lynbrande og fejl på elektriske systemer. Søg ly for tordenvejret indendørs eller i en bil med lukkede døre og vinduer. Søg ikke ly under træer. Undgå at bade eller at færdes på store, åbne områder som for eksempel fodboldbaner, når lyn og torden nærmer sig”, advarer DMI.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu