ANNONCE

Udbrud af salmonella og hepatitis i Danmark

25. august 2020 13:55 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Statens Serum Institut efterforsker for tiden flere sygdomsudbrud, der menes at stamme fra fødevarer.

Siden juni har Statens Serum Institut i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet undersøgt flere sygdomsudbrud.

Det oplyser instituttet i en pressemeddelelse.

48 danskere ramt

Der er tale om et udbrud af smitsom leverbetændelse på grund af hepatitis A-virus.

14 personer, hvoraf 11 af dem har været indlagt, er blevet ramt den smitsomme leverbetændelse.

Fakta

Fakta om sygdommen

Hepatitis A er en infektion af leveren, som skyldes hepatitis A virus. Mange smittede, især børn, får ikke symptomer, mens voksne i højere grad vil udvikle symptomer, fx gulfarvning af huden (gulsot). Du kan lære mere om sygdommen herunder.

  • Hepatitis A er også blevet kaldt ”smitsom leverbetændelse”, fordi den kan forårsage udbrud af hepatitis pga. fødevarer eller vand forurenet med afføring samt ved sexuel smitte. Man kan blive vaccineret mod hepatitis A.
  • I Danmark er der set flere udbrud med hepatitis A. I 2004 var der et stort udbrud med hepatitis A blandt mænd som havde sex med mænd og i 2012-13 var Danmark en del af et stort nordisk udbrud, som skyldes importerede frosne bær, der var forurenede med virus. Her blev især teenagere syge, fordi denne aldersgruppe bruger bær i smoothies uden først at koge dem, og fordi de fleste i denne aldersgruppe generelt er modtagelige for infektionen.
  • De fleste hepatitis A tilfælde har et mildt og selvafgrænset forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarre. En del af de smittede vil udvikle typiske hepatitis symptomer som gulfarvning af det hvide i øjnene og huden (gulsort eller ikterus) samt mørkfarvning af urinen og lys afføring.Alder er afgørende for, om man udvikler symptomer. De fleste børn under 5 år udvikler ikke symptomer, mens langt de fleste voksne udvikler karakteristiske symptomer med gulfarvning af huden.

Derudover er der også tale om to udbrud af salmonella, som ellers sjældent ses i Danmark. Det er blandt andet af typen Strathcona, som 23 personer er blevet syge af.

Mens det også omfatter typen Kasenyi, som 11 personer er blevet syge af.

Fakta

Symptomer på salmonella

  • Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
  • Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
  • I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
  • Man bliver gerne syg 1/2 – 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

I alt er altså 48 personer blevet syge som følge af disse udbrud, der indtil videre menes at stamme fra fødevare.

Kommer udefra

Statens Serum Institut arbejder – sammen med sine to samarbejdspartnere – nu på at klarlægge, hvad det præcis er, der har gjort folk syge.

– Vi ved endnu ikke, hvad smittekilderne til disse udbrud er. Fælles for dem er, at de syge ikke har rejst udenlands og ikke har deltaget i fælles begivenheder. Det tyder derfor på, at udbruddene skyldes fødevarer, der er solgt i hele landet, siger epidemiolog ved Statens Serum Institut Luise Müller og fortsætter:

– Og da hverken hepatitis A-virus eller de to salmonellatyper, der her er tale om, er nogen vi normalt ser i Danmark, leder vi formentlig i alle tre tilfælde efter en importeret fødevare.

Husk hygiejnen

Da kilderne til de fødevarebårne sygdomsudbrud endnu ikke er fundet, er der kun simple råd at følge, hvis man vil undgå at blive syg.

Her gælder en basal ting som god køkkenhygiejne. Fra Statens Serum Institut anbefales det, at danskerne følger Sundhedsstyrelsens råd omkring dette.

Det omfatter blandt andet, at frugt og grønt skal skylles, inden det bruges.

Frosne bær skal have et opkog inden brug.

Slutteligt skal man sørge for at holde råt kød adskilt fra den spiseklare mad.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu