ANNONCE

Coronavirus i Danmark: To er i kritisk tilstand

11. marts 2020 20:39 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Alle offentlige uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner lukker fra fredag og to uger frem.

– Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem, siger Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften om coronavirus.

Det sker i en situation, hvor flere og flere er blevet konstateret smittede. 514 er bekræftet smittede, 10 er indlagt og 2 er indlagt i kritisk tilstand. Det oplyser Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke.

Skoler og dagtilbud fra på mandag og to uger frem. Statsministeren opfordrer til at det sker allerede fra torsdag.

Statsministeren og regeringens ministre holder sig fra flere møder i den kommende tid. Mette Frederiksen fortæller, at man under møder på Christiansborg sørger for at sidde med én stols afstand ekstra til hinanden.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, borgere ikke bør omgås hinanden for meget, og at vi er gået ind i en ny fase med coronavirus.

– Sygehusene kan blive overbelastet af kritisk syge mennesker, og personalet kan selv blive smittet og sendt i karantæne.

– Vi har bevæget os videre til næste fase i epidemien, hvor smitten ikke kun kommer fra dem, der har været ude at rejse, men hvor vi også smitter hinanden i Danmark.

Statsministeren opfordrer til at natklubber, diskoteker, værtshuse og så videre lukker i den kommende tid.

I fredags blev der sat en grænse på, at der til offentlige begivenheder maksimalt måtte samles 1000 personer. Og det var alene en opfordring fra regeringen, at sådanne store arrangementer blev udskudt eller helt aflyst, men en lov bliver efter planen hastet igennem i denne uge.

– Vi har ikke hjemmel til at forbyde det ved lovgivning i dag, men vi kommer til at bede Folketinget håndtere hastelovgivning i morgen, siger Mette Frederiksen.

Det ventes indført fra mandag. Samtidig sættes antallet ned fra 1000 til 100.

Indgribende foranstaltninger

Statsministeren siger på pressemødet, at hun kommer til at begå fejl, og hun forklarer, at det må forventes i en situation som denne, der er ny for et land som Danmark.

– Under normale omstændigheder vil en regering ikke indføre så indgribende foranstaltninger, men vi står i en ekstraordinær situation. Det her kommer til at rejse mange relevante spørgsmål, og hverken jeg eller myndighederne kommer til at kunne svare på dem alle endnu.

– Vi kommer ikke igennem dette som land, uden at det får omkostninger. Virksomheder vil have tab, og nogle vil mistet deres arbejde, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Statsministeren siger, at der kan komme yderligere initiativer til at holde virussen nede på et niveau, man kan arbejde med.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm siger på pressemødet, at en epidemi strækker sig normalt over 12 til 16 uger.

Han forventer derfor, at flere bliver smittede.

Nogle bliver på arbejde

Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fredag. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.

Ansatte i ældresektor, sundhedssektor og politi bliver på jobbet.

– Jer har vi brug for, siger statsministeren.

De ansatte i den offentlige sektor, som bliver sendt hjem, vil modtage løn undervejs. De sendes som udgangspunkt hjem i to uger.

Tiltagene bliver indført for at afbøde og forsinke udbredelsen af coronasmitte i landet. Mette Frederiksen siger på pressemødet, at de 514 smittede er mere end en tidobling siden mandag.

– Det handler om at tage denne situation alvorligt, men også om at tage det roligt. Myndighederne arbejder tæt sammen på tværs af alle sektorer.

– Vi har et fælles ansvar overfor de svækkede og sårbare, det gælder også selvom vi ikke selv tilhører den gruppe, rigspolitichef Thorkild Fogde på et pressemøde i Statsministeriet onsdag aften.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu