ANNONCE

Dansk patient undersøges for coronavirus

28. januar 2020 17:09 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

En dansk patient undersøges i øjeblikket for smitte med coronavirus og er i isolation på Aarhus Universitetshospital.

En dansk patient undersøges i øjeblikket for smitte med coronavirus og er i isolation på Aarhus Universitetshospital.

Det skriver DR Nyheder.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Smitte med coronavirus mistænkes kun, hvis en person har en akut, alvorlig, nedre luftvejsinfektion med feber, oplyser Statens Serum Institut.

Samtidig skal vedkommende have opholdt sig i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen 14 dage, før symptomerne meldte sig.

Coronavirus 2019-nCoV brød ud på marked

Hele miseren om den efterhånden berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

Det gør Coronavirus 2019-nCoV farlig

Ifølge Videnskab.dk er grunden til, at coronavirus 2019-nCoV ser ud til at være farligere end andre mere udbredte coronavirusser, der kan give forkølelse, angriber coronavirus 2019-nCoV de nedre luftveje.

– Virussen opfører sig anderledes end de mere almindelige coronavirusser, vi er vant til. Det gør, at vi får et atypisk sygdomsforløb, der er mere alvorligt, da den angriber lungerne og ikke kun sætter sig i de øvre luftveje, fortæller Allan Randrup Thomsen, der er professor i Virologi ved Københavns Universitet.

På samme måde som influenza er coronavirus, som er virussen bag en tredjedel af danske forkølelser, en RNA-virus, hvilket betyder, at den evner at mutere og tilpasse sig.

Desuden er udsigten til, at der endnu ikke findes en vaccine mod coronavirus 2019-nCoV også virussen endnu farligere. Det estimeres ifølge DR, at det vil tage op mod et år at udvikle vaccinen. Den generelle viden om behandlingen af sygdommen er sparsom.

Sådan smitter coronavirus 2019-nCoV

Det formodes, at coronavirus 2019-nCov stammer fra dyr ifølge CNN Health. Det menes også, at det eller de mennesker, der først blev smittet med coronavirus 2019-nCov er blevet smittet direkte af et dyr.

Det er endnu ikke kortlagt, hvilket dyr, der har spredt sygdommen endnu, men flere undersøgelser tyder på, at der enten er tale om flagermuse eller slanger.

Med virussens evne til at tilpasse sig har det været muligt for virussen at udvikle sig i sådan en grad, at mennesker efterfølgende har kunnet smitte andre mennesker. Ind til videre – med det minimale kendskab, der fortsat er til coronavirus 2019-nCoV – vurderes den til at smitte gennem luftveje.

Symptomer på coronavirus 2019-nCoV

Der er ikke entydige tegn på, hvilke symptomer der er på coronavirus 2019-nCoV. Flere af de smittede har forklaret, at symptomerne minder om de symptomer, der opleves ved lungebetændelse.

Symptomer på coronavirus 2019-nCoV:

– Feber
– Tør hoste
– Besværet vejrtrækning
– Åndenød

Coronavirus 2019-nCoV kan ifølge Sundhedsstyrelsen også udvikle sig til acute respiratory distress syndrome, ARDS, blodforgiftning og multiorgansvigt.

Ifølge Statens Serum Institut kan coronavirus 2019-nCoV dog også føre mildere symptomer med sig, som ikke nødvendigvis kræver indlæggelse.

I galleriet ovenfor kan du se, hvad du bør gøre for at undgå smitte.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu