ANNONCE

Dømt for dobbeltdrab: Grinede og snakkede

28. august 2020 15:40 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der blev idømt meget hårde straffe i Retten i dag.

Tre mænd i en bil blev angrebet af skud den 25. juni. Det foregik i Sennepshaven i Herlev ved København. To overlevede ikke.

Gerningsmændene flygtede i en bil, en Audi, der blev fundet brændt af i Nærum i Nordsjælland. I bilen fandt politiet en automatriffel af typen AK-47 og en pistol.

Nu er dommen faldet over de fem personer, der stod bag drabene. Hårde domme.

På baggrund af intensiv efterforskning, kunne dansk politi få dage efter drabet anholde en af de nu dømte i en lejlighed i Aarhus, og efterfølgende blev de øvrige nu dømte anholdt af svensk politi på Københavns Vestegns Politis foranledning og udleveret til Danmark, skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Fredag har Retten i Glostrup idømt de to yngste drabsmænd 20 års fængsel for drabene. De er i dag 18 og 19 år, men var kun 17 år på gerningstidspunktet, og derfor er 20 år den hårdest mulige straf.

Samtidig idømmes tre mænd livstid. Der er tale om 20-årige Mansor Abdi Ismail, 25-årige Benjamin Owusu Afriyie og 22-årige Mohamed Abdighani Ali. Sidstnævnte menes at have en ledende rolle i banden Dødspatruljen.

De to drab fandt sted i Sennepshaven i Herlev sidste år og skete som del af en svensk bandekonflikt mellem Dødspatruljen og Shottaz fra det svensk-somaliske miljø i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Derfor dømmes de fem mænd efter bandeparagraffen, der kan hæve straffen. Når der idømmes livstid, er det som udgangspunkt resten af livet, men i gennemsnit bliver livstidsdømte løsladt efter 16-17 år.

20 års fængsel er den højeste straf, som gerningsmænd, der er under 18 år på gerningstidspunktet, kan idømmes.

Snak og grin

Efter at dommeren havde afsløret de hårde straffe, begyndte den 19-årige at snakke, mens en af de andre grinte. Og det var dommer Katrine B. B. Eriksen ikke tilfreds med, da hun var ved at forklare begrundelsen for dommen.

– Hvis ikke I tier stille, vil jeg godt bede om, at de tiltalte bliver ført ud, sagde dommeren.

Hun fortalte, at der var tale om et brutalt drab.

– Vi sidder her med en usædvanligt rå og brutal likvidering, hvor to mennesker er slået ihjel, og en tredje er forsøgt slået ihjel, sagde hun.
Senioranklager Rasmus Kim Petersen fortalte tidligere fredag, at det ikke er set før, at unge, der var under 18 år på gerningstidspunktet, er dømt for bandedrab.

– Det er helt ubetrådt grund, sagde han.

Udvises for bestandigt

De fem dømte, der er svenske statsborgere, udvises desuden af Danmark for bestandigt.

Henrik Dupont Jørgensen og Michael Juul Eriksen, der er forsvarere for de to yngste dømte talte for en straf på otte års fængsel.

De dræbte sad i en bil i Herlev med en tredje mand, da de blev beskudt. Den tredje mand lykkedes at slippe væk.

Derfor er de fem mænd også dømt for drabsforsøg på den tredje mand.

Ifølge den svenske avis Expressen kom de to dræbte fra Stockholm-forstæderne Rinkeby og Tensta. Den ældste var ifølge avisen en ledende figur i banden Shottaz.

De to grupper, Dødspatruljen og Shottaz, består af personer, som voksede op sammen. Men efter et røveri i 2015, hvor en person blev skudt og dræbt, skete splittelsen i de to grupper.

Syv personer har mistet livet undervejs i den konflikt. Kun et af disse drab – nedskydningen af en mand fra Shottaz på et pizzeria i Rinkeby – er opklaret.

Alle fem ankede dommene.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu