ANNONCE

Efter fund af coronavariant: Bliv testet nu

26. februar 2021 18:17 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Københavns Kommune sætter nu massivt ind i et forsøg på at inddæmme smitten

Styrelsen for Patientsikkerhed har torsdag konstateret et udbrud med den sydafrikanske variant af coronavirus i det københavnske Nordvest-kvarter.

Derfor er der åbnet to ekstra pop up-teststeder, og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) opfordrer nu alle borgere i det pågældende område om at blive testet hurtigst muligt.

Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Modtager besked

Alle borgere, som bor i det københavnske Nordvest-kvarter tæt på udbruddet med den sydafrikanske variant, modtager i dag eller i morgen en sms (kun private mobiltelefoner) med budskabet om at lade sig teste i weekenden og en opfordring om at blive hjemme, til de har fået svaret.

– Den sydafrikanske variant må for alt i verden ikke få lov til at sprede sig i København. Derfor er det nu helt afgørende, at borgerne i Nordvest viser samfundssind ved at lade sig teste hurtigst muligt, så vi kan stoppe spredningen med den meget smitsomme variant, siger Sisse Marie Welling, borgmester for sundhed og omsorg i Københavns Kommune.

Opfordringen om at blive testet gælder særligt beboere i det område, der ligger i trekanten mellem Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej.

Allerede torsdag aften var kommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed til stede i området, hvor man stemte dørklokker og opfordrede borgerne til at blive testet med det samme.

Til det formål var der skaffet en podebil fra Testcenter Danmark.

– Vi bliver nødt til at reagere lynhurtigt. Og vi skal som kommune sikre, at alle modtager budskabet om at blive testet. Vi kommunikerer derfor også massivt til borgerne – vi annoncerer på sociale medier, stemmer dørklokker, smider flyers ind til dem, som ikke er hjemme, og vi sender helt ekstraordinært sms’er ud til beboerne i netop det område, hvor udbruddet er konstateret. Særligt dér er det vigtigt, at alle beboere får besked om at blive testet, siger borgmesteren.

Fakta

De fem virusvarianter

* Virusvariant B117:

Varianten blev første gang påvist i september sidste år i England.

Der er bred enighed om, at varianten er mere smitsom end de gængse varianter af coronavirus. Den øgede smitsomhed er vurderet til at være mellem 35 og 75 procent. I Danmark viser det relative kontakttal for varianten, at den er 55 procent mere smitsom end andre varianter.

Analyser har indikeret, at B117 ikke har medført alvorligere sygdom. Foreløbige resultater fra nyere studier tyder dog på, at der kan være øget dødelighed ved infektion med varianten.

Om B117 forårsager alvorligere sygdom undersøges yderligere. Foreløbige resultater antyder kun let nedsat følsomhed over for neutraliserende antistoffer.

I England har man dog fundet B117 med en ekstra mutation, E484K. Det er bekymrende, skriver SSI, for studier har vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer. Det er ifølge SSI ikke tilfældet i Danmark.

* Virusvariant B1351:

Denne virusvariant blev første gang påvist i Sydafrika i oktober sidste år.

Den har flere mutationer i spike-proteinet på overfladen af virusset. Særligt tre af dem – K417N, E484K og N501Y – bekymrer forskerne. Det er nemlig muligt, at nogle af dem kan påvirke variantens smitsomhed eller følsomhed for antistoffer.

Studier har vist, at E484K-mutationen giver nedsat følsomhed for antistoffer. Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

Der har tidligere været berettet om 13 registrerede tilfælde af varianten med den pågældende mutation. Derudover melder Københavns Kommune fredag om et udbrud i kvarteret Nordvest uden at nævne, hvor mange der er bekræftet smittet.

* Virusvariant P1:

I januar i år rapporterede Brasilien og Japan om varianten P1, der første gang blev fundet i den brasilianske by Manaus og hos rejsende fra Japan, der havde været i Brasilien.

Varianten har ti mutationer i spike-proteinet. Særligt tre af dem er vigtige at holde øje med. Da varianten har mutationen N501Y, som også den britiske og den sydafrikanske variant har, er der stor mistanke om, at varianten P1 har øget smitsomhed. Det er dog ikke endeligt bevist.

Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

P1 har også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for antistoffer.

* Virusvariant P2:

Denne variant blev fundet i Rio de Janeiro i Brasilien i slutningen af december sidste år.

Ligesom varianten P1 har denne variant også mutationen E484K, som studier forbinder med nedsat følsomhed for antistoffer. Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

* Virusvariant N439K:

Varianten blev første gang påvist i Skotland i marts sidste år, men den er også set i en række andre lande. I Europa er det især i Slovenien, Tjekkiet og Rumænien.

Der er øget fokus på denne variant, da studier viser, at N439K blandt andet indikerer nedsat følsomhed over for antistoffer.

Der er ikke evidens for, at denne variant påvirker effekten af vacciner. Der er heller ikke noget, der tyder på øget smitsomhed eller et alvorligere sygdomsforløb.

Der er ikke noget i denne variant, der tyder på, at den er mere alvorlig end det generelle billede med coronavirus i Danmark.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI).

Den sydafrikanske variant vurderes af myndighederne som markant mere smitsom end den oprindelige variant. Der er også tegn på, at den er mindre følsom over for vaccine.

Modsat den britiske variant, som i løbet af den seneste tid har spredt sig meget og nu er den dominerende i Danmark, er den sydafrikanske stadig forholdsvis sjælden her til lands.

Det blev tidligere på ugen fra regeringen meldt ud, at der var konstateret 13 tilfælde i Danmark. Nu kan der altså lægges nogle flere til fra det københavnske Nordvest-udbrud.

Nye pop up teststeder denne weekend:

I denne weekend (27. og 28. februar) har regionen i samarbejde med Københavns Kommune åbnet to ekstra pop up-teststeder. Her kan man blive testet for COVID-19 uden tidsbestilling. Tilbuddet gælder alle borgere (fra 2 år), og testen foregår ved halspodning (PCR).

Frederiksborgvej 20, 2400 København NV (NEXT-uddannelse København) åbent lørdag og søndag klokken 8-20
Nørre Fælled Skole, Biskop Krags Vænge 7, 2100 København Ø (indgang via skolegården) åbent lørdag og søndag klokken 8-14.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu