ANNONCE

Johnson: Vi har landet en brexit-aftale

17. oktober 2019 11:44 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Der skulle nu være en aftale på plads.

Efter intense forhandlinger dag og nat har Storbritannien og EU-Kommissionen torsdag lidt før middag landet en aftale om brexit.

Det bekræfter den britiske premierminister, Boris Johnson, på Twitter, blot fire timer før EU’s stats- og regeringschefer mødes for at skulle tage stilling til skilsmissen med Storbritannien.

– Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage, skriver Johnson.

Nu er det ifølge premierministeren op til det britiske parlament at sikre en godkendelse.

Venter på nyt

Netop den del er fortsat en stor ubekendt i ligningen. Tidligere britisk premierminister Theresa May forhandlede også en aftale med EU. Men den blev afvist igen og igen af Underhuset, indtil May gav op og trak sig.

Forhandlingerne har de seneste dage handlet om, hvordan man skal håndtere skilsmissen i forhold til Nordirland.

Det er også et åbent spørgsmål, om EU-landene kan nå at læse og vurdere aftalen, der er baseret på Mays aftale fra november 2018, inden stats- og regeringscheferne mødes om fire timer til et topmøde i Bruxelles.

Formanden for EU-Kommissionen bekræfter, at forhandlerne har fundet hinanden.

– Det er en retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien, og det beviser vores dedikerede indsats for at finde løsninger, skriver Jean-Claude Juncker.

Der er pressemøde med EU’s chefforhandler, Michel Barnier, omkring middag.

Længe undervejs

Den 23. juni 2016 stemte det britiske folk for at forlade EU. Resultatet var et flertal for at forlade EU: 48,11 procent stemte ”remain” – 51,89 procent stemte ”leave”.

Og den 29. marts 2017 valgte briterne officielt at meddele, at de ville forlade EU. Herefter havde briterne to år til at finde ud af en aftale for, hvordan de kunne forlade unionen. Men som bekendt blev den deadline ikke mødt, da EU-landene besluttede at give briterne mere tid til at opnå en aftale med EU.

Opdateres.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu