ANNONCE

Epidemi: Livsfarlig sygdom i udbrud i Danmark

18. september 2019 15:03 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Kighosteepidemi: Der er tre gange flere tilfælde af kighoste end normalt i Danmark. Minister opfordrer til vacciner.

Der er kighosteepidemi i Danmark. Derfor advarer Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut har til og med august registret 1323 tilfælde af kighoste. Det er mere end tre gange så mange tilfælde som normalt, og derfor erklærer instituttet nu, at der er en kighosteepidemi i Danmark.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvad du skal være opmærksom på).

Ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut er stigningen i antallet af tilfælde spredt ud på alle aldersgrupper. Det er dog særligt relevant at følge udviklingen hos små børn.

– Kighoste kan være alvorlig hos små børn. Læger anbefales derfor at være ekstra opmærksomme på eventuel kighoste, hvis de oplever patienter med anfald af tør hoste, siger han i pressemeddelelse fra instituttet.

Artiklen fortsætter under videoen

– Det gælder især blandt mindre børn men også blandt større børn og voksne, som kan udgøre smittekilder til små, ubeskyttede børn.

– Det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at særligt helt små børn bliver vaccineret til tiden. Derudover kan uvaccinerede børn under 24 måneder, der har haft tæt kontakt med en person med kighoste, tilbydes forebyggende antibiotika.

kighosteepidemi

I år er der til og med august påvist 1.323 tilfælde af kighoste. Det er højere end tallet for hele året for både 2018 og 2017.

Stigningen i antallet af kighostetilfælde ses inden for alle aldersgrupper. Blandt børn under to år er der således anmeldt 137 tilfælde indtil nu, hvilket også er over antallet af tilfælde for hele året i både 2018 og 2017.

Opfordring fra sundhedsminister

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrer i en udtalelse forældre til at undersøge, om deres børn følge vaccinationsprogrammet er blevet vaccineret mod kighoste, når de er tre, fem og 12 måneder samt, når de fylder fem år.

– Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre, om det ansvar de har – husk at få jeres små børn vaccineret!

– På den måde kan vi også alle være med til at begrænse konsekvenserne af epidemier som den, vi ser nu.

Symptomer på kighoste

De typiske kighoste-symptomer handler ikke overraskende om hoste. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan og hvornår dit barn hoster. Eller dig selv for den sags skyld.

Hvert år dør 300.000 mennesker af kighoste, men det er typisk spædbørn, fordi de reelt holder op med at trække vejret efter et af de voldsomme hosteanfald, som kighoste medfører. I Danmark er der i perioden 1995 til 2013 registreret seks spædbørnsdødsfald.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu