ANNONCE

På vej mod ny varmerekord i dag?

2. juni 2020 07:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Vi får nok en sommerdag med temperaturer over 25 grader - og dermed er der udsigt til at varmerekorden fra i går kan blive slået.

I dag, tirsdag, bliver en varm dag – og vi kan gå hen og slå varmerekorden for i år.

Det bekræfter vagtchef Trine Pedersen, Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, over for Newsbreak.dk.

Men inden vi når til dagens vejr, så lad os lige se hvad vi egentlig nåede op på i går, mandag, 2. pinsedag, hvor vi også satte varmerekord.

Her blev der nemlig flere steder målt over 25 grader, som er grænsen for, hvornår vi meteorologisk set har en sommerdag.

Ifølge TV2 Vejret så blev der i Vestervig ud på eftermiddagen målt 25,5 grader. Dermed fik vi faktisk årets første rigtige sommerdag på den første dag i sommermånederne.

Fakta

Definitionen på en sommerdag

En sommerdag optræder i henhold til definitionen fra DMI et sted i Danmark, hvor temperaturen når op på 25°C eller derover.

Når antallet af sommerdage for hele landet skal opgøres, beregnes en gennemsnitlig maksimumtemperatur for henholdsvis Jylland og Øerne. Her ud fra beregnes et landsgennemsnit, hvor der tages hensyn til forskelle i areal, således at Jylland vægtes med 7/10 og Øerne med 3/10.

Det betyder, at antallet af sommerdage ikke altid et heltal, hvorfor der vil være flere dage, hvor temperaturen er 25 grader eller derover et eller andet sted i Danmark.

Kilde: Wikipedia.

Og der er mere varme på vej til det meste af Danmark.

– I dag satser jeg på vi får endnu en rigtig sommerdag. Generelt kommer temperaturerne til at ligge på mellem 20 grader og 25 grader. Og mon ikke der er steder hvor temperaturen kommer over de 25 grader også. Det bliver dog ikke ved vestkysten. For Selvom vi får en svag vind fra skiftende retninger, så kommer vinden nok mest fra det nordvestlige hjørne og det giver kold luft ind mod de vestlige kyster, så man derude nok kun kommer op på 17 grader eller 18 grader, siger Trine Pedersen.

I resten af Danmark ser det derimod ud til at blive en flot og varm dag. I Jylland kan der dog komme højtliggende slørskyer som dog ikke kommer til at ødelægge det varme vejr.

Voldsomt vejr på vej

Onsdag ser for langt størstedelen af landet også rigtig fin ud med temperaturer op til 23 grader og fortsat nogen eller en del sol. Men der er også en helt anden vejrtype på vej, som allerede kan begynde at ramme onsdag og natten til torsdag.

– Der kan poppe lidt byger op hist og her i det centrale Jylland og på Sjælland. Måske endda med torden. Det er et forvarsel på de komende dage – torsdag og fredag – hvor vi kan få et gedigent regnvejr med torden ind over os. Der kan altså komme ret meget vand. Men hvor meget kan vi endnu ikke sige, fortæller Trine Pedersen.

På den anden side af regnvejret – i weekenden – er det en helt anden vejrtype, der venter os.

– Det ser ud som om det er slut med det varme sommervejr for denne gang. Prognoserne siger helt ned til mellem 10 grader og 15 grader. Hvis vi er heldige så måske mellem 12 grader og 17 grader – med ustadigt vejr. Så man skal nyde det gode sommervejr mens det er her, siger Trine Pedersen.

Fakta

Danmarks Meteorologiske Institut

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, statens center for vejrtjeneste og -forskning, grundlagt i 1872.

DMI’s største afdeling er vejrtjenesten, som udarbejder vejrudsigter for Danmark, Færøerne og Grønland med tilliggende farvande.

Vejrtjenesten forsyner også den civile og militære luftfart med meteorologiske oplysninger.

Observationsafdelingen indsamler data fra et tæt net af meteorologiske stationer og fra vejrsatellitterne.

Forskningsafdelingen udvikler numeriske modeller til forbedring af vejrudsigterne og forsker blandt andet i ozonforholdene i den øvre atmosfære.

DMI er en institution under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Du kan se DMIs hjemmeside her

Kilde: Den Store Danske/lex.dk

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu