ANNONCE

Politiet indfører visitationszoner efter skyderier

4. april 2020 20:55 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Skyderier og en tilsyneladende forsætlig påkørsel får Københavns Politi til at indføre visitationszoner.

Politiet indfører visitationszoner efter skyderier
Arkivfoto: Nikolai Linares/Scanpix.

Københavns Politi har lørdag klokken 20 indført visitationszoner på Nørrebro, i Husum og på Frederiksberg.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Baggrunden er flere skudepisoder, der i marts udspillede sig i hovedstadsområdet.

– Vi opretter visitationszonen, da det er vurderet, at der er en igangværende konflikt mellem to kriminelle grupperinger, siger chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Skov i meddelelsen.

– Vurderingen er, at konflikten har resulteret i hændelser, hvor der er anvendt skydevåben, og hvor en person er afgået ved døden efter at være blevet påkørt, fortsætter han.

19. marts blev der affyret skud to forskellige steder på Frederiksberg, og 27. marts blev der affyret skud i Husum nordvest for København.

Ingen personer blev ramt af skuddene på Frederiksberg. Men i Husum – ved Gadelandet – blev en 22-årig mand såret af skud.

Påkørt af bil og død

Kort tid efter blev en 24-årig mand i samme område påkørt af en bil, og ifølge politiet blev han ramt med vilje.

Offeret blev senere fundet død i en lejlighed i Søborg.

En 23-årig mand er sigtet for drabet på den 24-årige og blev tirsdag ved et grundlovsforhør varetægtsfængslet i foreløbig fire uger.

Politiets visitationszoner strækker sig over følgende områder:

Frederiksberg: langs metrolinjen fra Fasanvej Station til Dalgas Boulevard. Herfra løber den langs Dalgas Boulevard til Peter Bangs Vej, langs Peter Bangs Vej til Nordre Fasanvej, og langs Nordre Fasanvej til Fasanvej Station.

Nørrebro: langs Jagtvej, Fensmarkgade, Guldbergsgade, Fælledvej, Sankt Hans Gade, Sortedam Dossering, Peblinge Dossering, Baggesensgade, Wesselsgade, Korsgade, Thorupsgade, Ewaldsgade, Åboulevarden og Ågade op til Jagtvej.

Husum: langs Åkandevej, Kildebrøndevej, Husumvej, Veksøvej, Stenløsevej, Islevhusvej, Marbjergvej, Mørkhøjvej og Vestvolden hen til Åkandevej.

Inden for visitationszonerne kan politiet tjekke borgere for eksempelvis ulovlig besiddelse af våben eller narkotika uden en konkret mistanke.

Fakta

Det giver en visitationszone politiet ret til

Politiet kan blandt andet kropsvisitere personer uden at have en mistanke om, at de har gjort noget forkert.

Politilovens paragraf 6 giver politiet ret til at foretage såkaldte stikprøvevisitationer bestemte steder.

Normalt må politiet kun visitere på baggrund af en mistanke.

Loven giver politiet ret til at foretage kontrol af personers legeme. Derudover må de undersøge tøj og andre genstande. Det gælder også køretøjer.

Politidirektøren skal sagligt begrunde, hvorfor et bestemt sted udpeges som visitationszone.

Visitationszoner er altid midlertidige. De skal altså have en slutdato.

I forarbejderne til politiloven står der, at:

Stikprøvevisitation fastlægges på baggrund af politiets vurdering af, om der er en forøget risiko for, at nogen foretager strafbare handlinger, som indebærer fare for personers liv, helbred eller velfærd.

Det vil typisk omfatte et bestemt område for eksempel et værtshus, et butikscenter, en gade eller en plads. Der kan ikke træffes beslutning om visitation i eksempelvis en hel politikreds eller kommune.

Der er derimod ikke noget til hinder for, at der vil kunne træffes flere samtidige beslutninger om stikprøvevisitation i den enkelte politikreds, hvis betingelserne for hver enkelt beslutning i øvrigt er opfyldt.

Kilde: Politiloven/ritzau/

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu