ANNONCE

Teenager i kritisk tilstand efter jordskælv

22. marts 2020 09:23 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der er endnu ingen omkomne efter stort jordskælv i Kroatien. Tidligere lød det ellers, at en 15-årig var død.

OBS: Der er rettet i artiklen, efter at myndighederne har korrigeret udmelding om omkommet barn.

Et barn er i kritisk tilstand efter et stort jordskælv nord for den kroatiske hovedstad, Zagreb.

Det oplyser Zagrebs institut for akutmedicin søndag formiddag.

Artiklen fortsætter under videoen

Instituttet havde i første omgang meddelt, at en 15-årig havde mistet livet i det voldsomme skælv. Kort tid senere er det dog blevet korrigeret.

Der er dermed hidtil ingen meldinger om omkomne.

Jordskælvet havde en beregnet styrke på 5,3. Billeder fra det ramte område viser, at flere bygninger er blevet ødelagt, og at mange mennesker er sendt ud i gaderne. Derudover er en del biler blevet begravet i murbrokker.

I galleriet over artiklen kan du se billeder fra jordskælvet

Biler begravet i murbrokker

Derudover er en del biler blevet begravet i murbrokker.

– Et ambulancehold kørte ud til området og fandt under en kollapset bygning en person, der ikke længere viste tegn på liv, siger Zarko Rasic, der er leder på en akutmedicinsk afdeling i Zagreb.

Jordskælvet havde ifølge myndighederne en dybde på ti kilometer.

Først beregnede man skælvets styrke til 6,0. Men det blev siden justeret ned til 5,3.

Kunne mærkes på Balkan

Ifølge Reuters kunne jordskælvet mærkes på tværs af det vestlige Balkan.

– Det varede i ti sekunder. Det er med afstand det stærkeste, jeg nogensinde har oplevet, fortæller et øjenvidne til Reuters og tilføjer, at skælvet blev fulgt op af flere efterskælv.

Kroatiens indenrigsminister, Davor Bozinovic, har på Twitter opfordret folk i gaderne til at holde afstand fra hinanden på grund af coronasituationen.

Ved at holde afstand håber ministeren, at man kan mindste muligheden for smittespredning.

Indtil videre har Kroatien oplyst om 206 tilfælde med personer, der er smittet med coronavirus. Landet har haft ét dødsfald relateret til virusset.

Fakta

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu