ANNONCE

DMI: Udsigt til masser af dansk sommervejr

7. juli 2020 06:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Og det typiske danske sommervejr er jo - desværre - som vi har det i disse dage: Meget ustadigt.

Man når lige at blive rigtig glad, når vagtchef Trine Pedersen, Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, fortæller, at vi får masser af typisk dansk sommervejr i den kommende tid.

Lige indtil hun minder om, at det vejr, vi har lige nu mest af alt karakteriserer en dansk sommer: Nemlig lidt halvkøligt, klamt og omskifteligt vejr, hvor der af og til kommer nogle dage med varme og sol – men mest af alt byder på vekslende skydække, byger og blæst fra vest. Og det er lige hvad Trine Pedersen tirsdag morgen har på vejrmenuen i dag og de næste dage.

Heldigvis er der lidt problemer med at forudsige vejret i disse dage, så man har jo lov at håbe – det får du en forklaring på længere nede i artiklen.

– Hvis vi begynder med i dag så skal vi igen have vinden ind fra vest. Det bliver lidt mindre blæsende end i går, men stadig mange steder med en jævn til frisk vind. Den er dog svagt aftagende i løbet af dagen, siger Trine Pedersen.

Tirsdag byder også fortsat på byger. Dem er der allerede mange af i Midt- og Nordjylland her til morgen og formiddag.

– Den vestlige del af landet får flest byger i løbet af formiddagen – så rykker det hele over til den østlige del af landet i eftermiddag. Lokalt kan det blive med hagl samt et enkelt tordenbrag, siger Trine Pedersen.

Temperaturerne tirsdag vil ligge mellem 13 grader og 18 grader.

Det bliver ikke meget bedre

Ser vi på de kommende dage frem til fredag, så bliver det ikke meget bedre.

Temperaturerne fortsætter i den kølige ende med 13 grader til 18 grader og den lette til friske vestlige vind fortsætter – ved vestkysten måske endda op til hård vind.

– Når vi kigger op mod himlen vil der fortsat være det vi kalder vekslende skydække. Så der er ikke noget stabilt højtryksvejr, der lægger sig lige ved Danmark og sørger for en varm og tør periode. Ikke i de prognoser jeg kigger ind i, siger Trine Pedersen.

Ustabile prognoser

Og så er vi fremme ved det spinkle håb, der kan knyttes til at de prognoser, som DMI bruger, er ustabile og noget svære at regne med i denne tid – for det er de tilsyneladende.

– Det er sådan, at de tropiske cykloner, der bevæger sig op i den vestlige del af Atlanten forstyrrer billedet i vores prognoser. Det gør simpelthen prognoserne mere uforudsigelige. Det er et kendt fænomen og sker hver sommer. men det er som om sæsonen er begyndt tidligere end den plejer og det gør det hele lidt mere uforudsigeligt, siger Trine Pedersen.

Fakta

Danmarks Meteorologiske Institut

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, statens center for vejrtjeneste og -forskning, grundlagt i 1872.

DMI’s største afdeling er vejrtjenesten, som udarbejder vejrudsigter for Danmark, Færøerne og Grønland med tilliggende farvande.

Vejrtjenesten forsyner også den civile og militære luftfart med meteorologiske oplysninger.

Observationsafdelingen indsamler data fra et tæt net af meteorologiske stationer og fra vejrsatellitterne.

Forskningsafdelingen udvikler numeriske modeller til forbedring af vejrudsigterne og forsker blandt andet i ozonforholdene i den øvre atmosfære.

DMI er en institution under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Du kan se DMIs hjemmeside her

Kilde: Den Store Danske/lex.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu