ANNONCE

Åbner du denne besked er du i problemer

24. januar 2020 14:33 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Så er den gal igen, og modbydelig svindel fortsætter på Facebook Messenger.

Bruger du Facebook Messenger? Det er der stor sandsynlighed for. Derfor er du også i målgruppen for en ny svindelbesked. Selve formatet er som sådan ikke nyt, men den er begyndt at brede sig igen, og dermed er du altså nødt til at være opmærksom.

Fakta

Mit digitale selvforsvar

Mit digitale selvforsvar er en app udgivet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden. Formålet med appen er, at give forbrugere mulighed for at gennemskue fup og svindel på nettet og undgå at blive ofre for it-kriminalitet.

Har man appen installeret på en Iphone eller Android-telefon, får man mulighed for at modtage advarsler, der handler om aktuelle trusler. Truslerne er af vidt forskellig karakter og kan både være falske sms’er, falske mails og forskellige former for phishing-angreb, fuptelefonopkald og meget, meget andet.

Ifølge dem, der står bag appen, sendes advarslerner ud på baggrund af oplysninger leveret via samarbejdspartnere. Disse partnere er blandt andet politiet, banker, Forbrugerombudsmanden og andre.

Man har også selv mulighed for at sende tips ind via appen, og viser disse tips sig at være korrekte, kan også de indgå i beslutningen om at advare om en ny form for svindel, der huserer på nettet.

Appen byder også på guides og tips til, hvordan man beskytter sig selv på nettet, og hvad man skal gøre, hvis skaden allerede ér sket.

Mit digitale selvforsvar på Apple Itunes.

Mit digitale selvforsvar på Google Play. 

Læs mere om Mit digitale Selvforsvar hos Tænk.

Ifølge sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group, der advarer mod beskeden, kan du risikere at miste adgang til først og fremmest din Facebook-profil, men også få stjålet alle dine oplysninger fra Facebook og flere andre privatsfærer, hvis du har brugt det samme kodeord til at holde andre ude som du har på Facebook.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Mit Digitale Selvforsvar advarer også fredag mod beskeden, der spredes hver eneste gang, nogen klikker på det tilhørende link.

Linket tager dig til en Facebook-side, hvor svindlere forsøger at lokke dit kodeord ud af dig“, skriver Mit Digitale Selvforsvar i sin advarsel. Det samme skriver CSIS i et Facebook-opslag.

Hvis du alligevel havner i uføre, så er der dog nogle muligheder for, at du kan beholde dine oplysninger.

Er det gået galt, bør du advare dine FB venner og skifte password. Skift password på alle tjenester, hvor du bruger det samme password“, skriver CSIS.

Du kan se et eksempel på videoen, der ligner, at den bliver sendt direkte fra en af dine egne Facebook-venner, i galleriet over artiklen. Her kan du også se en tidligere infektion, der blev advaret mod på i januar, da denne bredte sig via Facebook Messenger.

Konceptet i den besked, at du modtager en besked fra en af dine – rigtige – Facebook-venner, der beder om dit telefonnummer. På den måde forsøger svindlerne at udnytte, at du måske ikke per automatik deler dit telefonnummer med andre – for I kommunikerer jo alligevel på Messenger.

Problemet er bare, i dette tilfælde, at din vens konto givetvis er blevet hacket, og det er slet ikke ham eller hende, der har sendt anmodningen til dig.

Mit Digitale Selvforsvar skrev i den forbindelse, at det påstås, at dit telefonnummer skal bruges til at deltage i en konkurrence. Hvis du sender dit nummer, modtager du en SMS med specifikke detaljer om konkurrencen.

Her vil du blive opfordret til, lokket om man vil, at svare med et Y (for “yes”), og gør du så det, har vi balladen.

For der er nemlig blevet oprettet en såkaldt SMS-betaling, som kendes fra for eksempel indsamlings-programmer på TV, hvor du kan donere penge. Denne gang er beløbet dog i det givne tilfælde på 700 kroner, og de går ikke til noget godgørende.

Svarer du Y, bliver beløbet automatisk trukket på din telefonregning, og pengene løber svindlerne altså med – og det kan være svært at få dem igen, fordi du selv har accepteret overførslen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu