Åh nej: Æg er måske farligere, end vi tror

20. marts 2019 13:43 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Et nyt, stort studie viser, at der er større sammenhæng mellem kolesterolindtag og hjertekar-sygdomme end tidligere antaget.

Blødkogte æg, hårdkogte æg, smilende æg og pocherede æg – ja, for bare at tage en række af de mest populære måder at koge æg.

Æg er – på grund af dets høje indhold af blandt andet protein og dets utallige måder at tilberede dem på – blandt de mest populære fødevarer i kølerne herhjemme.

Men – og det ved de fleste – æg indeholder også kolesterol. Rigtigt meget kolesterol. Især æggeblommen.

At for meget kolesterol er farligt, ved vi godt – det kan føre til højere risiko for at få hjertekarsygdomme.

Stort forskningsprojekt: Vi skal skrue ned for indtaget

Nu viser det sig dog, at for meget kolesterol måske er mindre, end vi troede – det mener et stort, amerikansk forskningsprojekt i hvert fald at kunne afsløre.

Her har 29.615 amerikaneres helbred været under luppen i op til 31 år – og studiet har to opsigtsvækkende konklusioner, skriver forskningsmediet Futurity:

– Hvis man indtager 300 milligram kolesterol om dagen øges risikoen for hjertekarsygdomme med 17 procent og risikoen for død med 18 procent. Et stort æg indeholder i gennemsnit 186 milligram kolesterol i blommen.

– Spiser man tre til fire æg om ugen er risikoen for hjertekarsygdomme seks procent større og risikoen for død otte procent større.

Det er dog ikke fordi, forskerne bag projektet helt vil have folk til at droppe æg i diæten – vi skal bare tænke mere over det, og måske nøjes med hviderne, lyder det fra Norrina Allen, der er professor i præventiv medicin på Northwestern University i USA og medforfatter på projektet:

– Vi vil gerne mind om, at der er kolesterol i æg, især blommerne, og at det har en skadelig virkning, siger hun.

Forskerne bag projektet indrømmer også, at deres undersøgelse har en enkelt svaghed – de har nemlig ikke kunnet se, om de medvirkende over tid har ændret på deres spisevaner.

Danske anbefalinger

I Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at mennesker med forhøjet kolesterol ikke spiser mere end tre til fire æg om ugen.

Styrelsen skriver, at nogle mennesker kan spise 10 æg om ugen, uden det kan ses, mens andres indhold af kolesterol i blodet allerede øges efter fire æg om ugen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu