Helt almindelig feber kan dække over alvorlig sygdom

17. august 2018 19:10 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Du skal ikke være bekymret over de almindelige årsager til feber. Men der KAN gemme sig farlige sygdomme bag en omgang feber.

Feber i sig selv er ikke alvorligt, men du risikerer at lide af alvorlige sygdomme, hvor feber er et symptom på noget større og værre. Sundhed.dk skriver, at der findes alt fra almindelige årsager til feber, hvor sygdommen ikke sidder i kroppen i så lang tid igen, og så feber, der bliver i kroppen i op mod to uger, og som rammer dig som del af en noget mere alvorlig sygdom.

I udgangspunktet er feber dog et helt almindeligt sygdomstegn. Du har feber, hvis man i din endetarm kan måle en temperatur over 38°C. Sundhed.dk skriver, at man også kan tage temperaturen i munden, mens man slet ikke skal overveje at måle temperaturen i armhulen. Det er for upræcist.

Du får feber som følge af sygdom. Det sker eksempelvis, hvis du bliver ramt af bakterier eller virus, der får dit immunforsvar til at forsvare sig mod invasionen af de fremmedartede elementer. Det er det, der får temperaturen i kroppen til at stige.

Almindelige og ualmindelige årsager til feber

Ifølge Sundhed.dk arbejder dit immunforsvar slet og ret mest effektivt ved en temperatur mellem 38°C og 39°C, og det er derfor, temperaturen i din krop stiger, fra normale 37,1ºC i endetarmen til 38°C.

Du kan i faktaboksen herunder læse om de mest almindelige årsager til feber, mens du i galleriet til denne artikel kan læse om de årsager til feber, der bør få dig til at være mere opmærksom.

Fakta

Feber - de mest almindelige årsager

Ifølge Sundhed.dk findes der en række årsager til feber, der ikke bør vække bekymrimg. Hos Sundhed.dk skeler man mellem kortvarige omgange med feber, op til tre dage, og perioder mellem fire og 14 dage.

For kortvarig feber findes der følgende almindelige årsager: 

Øvre luftvejsinfektion – forkølelse
Ørebetændelse – specielt hos små børn
Halsbetændelse – for eksempel streptokokbetændelse
Akut bronkitis
Bronkiolitis (astmatisk bronkitis) – hoste og hvæsende vejrtrækning hos små børn
Urinvejsinfektion
Skarlagensfeber
Rosen (erysipelas)
Bihulebetændelse
Blindtarmsbetændelse

For langvarig feber findes der følgende almindelige årsager:

Influenza
Tarminfektioner -diarésygdommeBihulebetændelse, akut
Kyssesyge (mononukleose)

Kilde: Sundhed.dk.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu