ANNONCE

Vigtig viden om din årsopgørelse

8. november 2019 06:17 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Der er tryk på hos Skattestyrelsen hvert forår, når danskerenes årsopgørelse bliver frigivet. Men har du overhovedet brug for at læse den?

Når Skattestyrelsen slipper din årsopgørelse fri, betyder det for rigtig mange danskere, at de bruger en hel del timer foran computeren. Her sidder de i kø og venter på, at også de får adgang til deres årsopgørelse.

Det varierer fra år til år, hvornår du får adgang til din årsopgørelse, men det sker en dag i marts måned. Gennem de senere år har Skattestyrelsen haft for vane at lukke op for adgangen til opgørelsen i weekenden op til, at der officielt bliver lukket op.

Men du behøver som sådan ikke bruge timer på at sidde i kø og vente på adgang til din årsopgørelse. Alligevel er der mange, der gør det, måske fordi de hurtigst muligt vil have svar på; skal jeg have penge tilbage i skat, eller skylder jeg penge i skat?

Hvad er en årsopgørelse?

Din årsopgørelse giver dig svar på det spørgsmål, fordi du i opgørelsen kan se, hvad du har haft af indkomst, hvad du har haft af fradrag, og hvad du har betalt i skat.

Hvis du har betalt for meget i løbet af det forgangne år, så skal du have penge tilbage. Hvis du har betalt for lidt, ja så skal du af med penge.

Hvor din forskudsopgørelse er det bedst mulige bud på, hvad du kommer du kommer til at tjene, og betale i skat, i løbet af et år, er din årsopgørelse altså regnskabet over året, det bliver gjort op.

Hvordan undgår jeg et skattesmæk?

Hvis du vil være sikker på at undgå et skattesmæk, næste gang du får din årsopgørelse, er det altså vigtigt, at du holder øje med din forskudsopgørelse.

Da Newsbreak.dk omtalte din forskudsopgørelse 2020, var vi også inde på det, du kan, og bør justere på i din forskudsopgørelse.

Skat.dk skriver, at du bør rette i din forskudsopgørelse, hvis der sker større ændringer i din økonomi, herunder:

– Hvis du går op eller ned i løn.
– Hvis du begynder at modtage pension eller efterløn.
– Hvis du begynder eller stopper med at modtage SU.
– Hvis du begynder eller stopper med at modtage kørselsfradrag.
– Hvis du begynder at få, eller stopper med at få, fradrag for renteudgifter.
– Hvis du køber en bolig eller sælger en bolig.
– Hvis du starter en virksomhed.
– Hvis du bliver gift eller skilt.

Du kan godt droppe køen

Det betyder eksempelvis, at du skal rette i din forskudsopgørelse, hvis du skifter job, og dermed får mere eller mindre i løn fremadrettet, eller hvis du pludselig får markant længere, eller kortere, til og fra dit arbejde.

Derfor behøver du heller ikke sidde i kø, når din årsopgørelse bliver offentliggjort i marts måned. Du bør dog tjekke din årsopgørelse, da det ikke er sikkert, at alt er rigtigt.

Ifølge Skat er det en god idé at gå din årsopgørelse igennem for at se, om alle oplysninger er rigtige. Er de ikke det, kan du rette i dem. På den måde også rette, om du skal have penge tilbage i skat, eller om du skal af med penge.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu