ANNONCE

Ad: Din tandbørste er fuld af lortebakterier

22. august 2020 06:02 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

En ny undersøgelse viser, at to ud af tre danskere opbevarer deres tandbørste, så den kan blive ramt af klamme bakterier.

Har du egentlig tænkt over, hvor du placerer din tandbørste?

Måske ikke. Men det burde du.

En ny undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov for hygiejnevirksomheden Initial viser, at to ud af tre danskere har deres tandbørste stående fremme på badeværelset.

Det medfører en risiko for, at den kan blive fyldt med bakterier, skriver Initial i en pressemeddelelse.

Mikroskopiske dråber

Det er altså omkring 65 procent af de adspurgte, der har deres tandbørste stående fremme uden at være dækket.

Dermed er tandbørsten meget udsat for bakterier.

– Hver gang, vi trækker ud i toilettet, hvirvles omkring en million mikroskopiske dråber af blandt andet urin og afføring op i luften, hvorefter de falder ned og rammer alt på badeværelset herunder tandbørsten, hvis den ikke er gemt væk. Tandbørster kan derfor indeholde spor af blandt andet colibakterier, siger Maria Brix Balle, der er biolog ved hygiejnevirksomheden Initial.

Heldigvis er det dog langt fra flertallet af bakterierne, der er skadelige. De fleste optræder i så små mængder, at det nemt kan nedbrydes af immunforsvaret.

Kan smitte andre

Det kan dog være meget fornuftigt at dække sin tandbørste til, for bakterier som colibakterier og stafylokokker kan føre til diarre og sygdom.

Ligesom at din tandbørste faktisk kan være årsagen til, at andre i husstanden bliver smittet med coronavirus.

Der er dog nogle forholdsregler, man kan tage, hvis man ikke vil have at ens tandbørste bliver en bakteriebombe.

Det gælder blandt andet, at man kan gemme tandbørsten væk i et skab.

– Det er en god idé at have et skab til tandbørster, hvis man vil undgå de skadelige bakterier fra toilettet. Hvis det ikke er muligt, bør tandbørsten opbevares langt væk fra toilettet og måske i et andet rum, siger Maria Brix Balle.

Når du trækker ud

En anden ting man kan gøre er, at lukke ‘låget’ på toilettet, inden man trækker ud. På den måde kan du begrænse spredningen af bakterier fra toilet.

Desværre har den nylige undersøgelse vist, at det kun er hver fjerde, der husker at lukke ‘låget’ inden de trækker ud.

Det er nemlig dråberne fra toilettet, der indeholder bakterier. Men dråberne rammer også andet på badeværelset.

– Og så bør man selvfølgelig også huske at slå ‘låget’ ned, når man trækker ud. Dråberne fra toilettet rammer jo ikke kun tandbørsten, men også andre touchpoints på badeværelset som for eksempel håndklæder, håndtag og sæbedispensere, siger Maria Brix Balle.

Sørg derfor også for at skifte håndklæder jævnligt, ligesom at der skal gøres rent ofte på et badeværelse, hvis det ikke skal være fuld af bakterier.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu