Adam Price: Borgen tegner sympatisk portræt af landmænd

28. januar 2013 14:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Adam Price: Borgen tegner sympatisk portræt af landmænd
Billede mangler

Det har ikke været hensigten at sætte dansk svineproduktion i et dårligt lys, siger Borgens manuskriptforfatter Adam Price, der også mener, at en svineproducent i serien fremstilles med sympatiske træk.

 

Sådan lyder det fra Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, der mener, at hans erhverv blev »svinet til« i den bedste sendetid søndag aften, da 24. afsnit af Borgen rullede over skærmen.

Danske Svineproducenters formand siger til Berlingske Nyhedsbureau, at manuskriptforfatter Adam Price »skaber myter og bekræfter folk i deres fordomme om dansk landbrug«.

Men Adam Price føler sig ikke ramt af kritikken. Ifølge Politiken.dk har Dansk Landbrug Sydhavnsøerne også rettet en skarp kritik af udsendelsen, hvor partilederen Birgitte Nyborgs kæreste kaster op efter at have spist en svinekotelet med antiobiotikarester.

– Jeg må understrege, at »Borgen« er fiktion, og at jeg rent faktisk stoler på, at vores publikum udmærket godt er klar over dette. Indenfor dramatik sætter vi tingene på spidsen, vi forenkler forløb, presser tiden og skriver med store bogstaver og maler med klare farver. Det er selve dramaets natur. Vi er dog naturligvis klar over, at »Borgen« foregår i en virkelighed, der indimellem kan ligne virkelighedens Danmark. Det er den nødt til, for at dramaet kan fungere, siger Adam Price til Politiken.dk.

Han mener, at udsendelsen på flere punkter faktisk tegner et sympatisk billede af en svineproducent i Danmark anno 2013.

– Jeg har svært ved at forestille mig, at nogen, der ser episode 24 af »Borgen«, kan sige, at Katrine Fønsmarks bror, Asger, ikke fremstilles sympatisk. Han er en konventionel svineavler, der passer sit arbejde ansvarsfuldt – og holder reglerne. Han fortæller, at erhvervet er presset – ikke mindst på priserne. Han fortæller, at der bruges antibiotika i konventionelt svinebrug. Det gør der også. Og den rutinemæssige brug af antibiotika og risikoen for dannelse af multiresistente bakterier har i virkelighedens verden været et emne i dagspressen talrige gange, pointerer Adam Price.

Han medgiver, at nye regler omkring løsgående drægtige søer er trådt i kraft, siden udsendelsen blev optaget. En oplysning om, at søer holdes fikseret i hele deres liv, er derfor ikke korrekt.

– Borgens episode 24 er skrevet og produceret i 2011-12. Der kom nye regler på området for fikserede søer i 2013, hvilket tilsyneladende har givet anledning til en del dialog indenfor branchen. At der har været fikserede søer i danske konventionelle svinebesætninger har været oppe i dagspressen med jævne mellemrum. Det var ligeledes et af emnerne for »Kontants« meget omtalte program om dansk svineproduktion fra 2010, lyder det fra Price.

– Det har på ingen måde været min hensigt at fremstille dansk konventionel svineproduktion i et særligt negativt lys. Vi sætter gerne samfundsrelevante emner under debat i »Borgen« – og gør dette med de virkemidler og til tider nødvendige overdrivelser, der gælder indenfor dramatikkens verden, siger han til Politiken.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu