Adoptivbørn kan komme til Danmark med uopdagede infektioner

18. marts 2013 06:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Adoptivbørn kan komme til Danmark med uopdagede infektioner
Billede mangler

OBS: KLAUSULERET TIL PRINT MANDAG 18. MARTS.
Når adopterede børn ankommer til Danmark, er der risiko for, at de har infektioner med fra oprindelseslandet, som ikke er blevet opdaget, og som kræver nærmere undersøgelse og behandling i Danmark. Det fremgår af en statusartikel i Ugeskrift for Læger.

 

Artikelforfatterne har gennemgået internationale studier, der viser, at adoptivbørn kan være smittede med både tuberkulose, parasitter og i sjældne tilfælde leverbetændelse. Den helbredsundersøgelse, som næsten alle børnene har fået, før de ankom til modtagerlandet, har således ikke altid været tilstrækkelig, ligesom den også kan være forældet, eller det kan være uklart, hvilke vaccinationer barnet har fået.

»De studier, vi har kigget på, har været fra andre lande, men man må gå ud fra, at når et barn bliver adopteret til USA eller et andet land, må det være noget af det samme, de vil bringe med til Danmark. Det er mest infektionssygdomme – nogle af de ting, som man bliver vaccineret imod, hvis man tager ud at rejse. De fleste af dem har nogle tarmparasitter, der kan give mavesmerter og andre gener i forhold til trivsel,« siger læge Tine Marie Pedersen, der sammen med sine kolleger Anja Poulsen og Freddy Karup Pedersen fra BørneUngeKlinikken ved Juliane Marie Centret på Rigshospitalet står bag artiklen.

De mener, at børn, der kommer til Danmark, skal tilbydes en såkaldt infektionspædiatrisk undersøgelse.

»Hovedpointen er, at det er vigtigt at få børnene undersøgt for deres helbreds skyld og for at de får den bedste start i Danmark, for de kan bringe nogle sygdomme med, som vi kan behandle, hvis vi får dem undersøgt. Tarmparasitter kan vi for eksempel let give en kur mod,« siger Tine Marie Pedersen.

Som det er nu, skal adoptivforældre selv tage initiativ til at få undersøgt deres adopterede barn hos en praktiserende læge, som så eventuelt kan sende dem videre til for eksempel Rigshospitalets Adoptionsambulatorium.

Men det er ikke altid, at den praktiserende læge kender til de sygdomme eller infektioner, et adoptivbarn kan have med sig fra afgiverlandet. Så forslaget vækker glæde hos foreningen Adoption og Samfund.

»Det er et kendt fænomen, at børn for eksempel får udslæt eller andet, hvor den danske praktiserende læge må melde pas, fordi det ikke er en type, de kender,« siger formand Jens Damkjær.

»Det er klart, at vi ønsker os, at der er en viden på de her områder, for der er jo tale om forskellige sygdomme, som en praktiserende læge kun sjældent vil se,« siger han.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er dog godt tilfreds med, at adoptivforældrene kan tage barnet til deres egen læge og så eventuelt blive sendt videre derfra.

»Som mor kan jeg sagtens sætte mig ind i, at adoptivforældre bekymrer sig om deres børns helbred og gerne vil være helt sikre på, at de ikke fejler noget. Og derfor synes jeg også, at det er helt naturligt, at familierne konsulterer deres praktiserende læge, som kan undersøge, om barnet er sundt og raskt. Og hvis der er mistanke om sygdom, kan lægen henvise barnet til en specialist. Den måde at gøre tingene på, synes jeg egentlig, er ganske god,« siger ministeren i en kommentar.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu