ANNONCE

Advarer efter flere dødsulykker: Pas nu på her

10. december 2020 19:42 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det forlyder, at ulykkerne kan undgås.

Advarer efter flere dødsulykker: Pas nu på her
Flere dødsulykker de seneste år får Arbejdstilsynet til at slå alarm. Genrefoto.

De seneste år har der i Danmark været flere ulykker, hvor personer faldt ned på grund af gennemstyrtning af tage. De seneste tre år har man endda haft fire dødsulykker, blandt andet tilbage i oktober måned.

Her døde en ung håndværker, efter at han var styrtet gennem et tag og faldet seks meter ned på jorden. Det er ikke et enestående eksempel, skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

– Ulykkerne sker især ved færdsel på tagplader, der ikke er bæredygtige fx eternitplader, klare bølgeplader, glasplader og PVC-plader, og især når der er tale om gamle plader på haller med åsekonstruktioner og lignende, som slet ikke er beregnet til at færdes på, siger Lene Teilberg, tilsynschef for bygge og anlæg ved Arbejdstilsynet, i pressemeddelelsen.

Det kan undgås

Arbejdstilsynet skriver, at sådanne ulykker, der i værste fald koster folk livet, kan undgås.

“Gå aldrig direkte ovenpå gamle tagplader uden at etablere sikring mod gennemstyrtning, når lægteafstanden overstiger 46 cm fra overkant til overkant. Ved oplægning af nye plader skal I planlægge arbejdet med inddragelse af leverandørens sikkerhedsanvisninger, så der sikres mod gennemstyrtning og nedstyrtning.

Tal om, hvordan I kan udføre arbejdet sikkert, og hvilke foranstaltninger mod gennemstyrtning og nedstyrtning, der skal anvendes.

Risikoen for gennemstyrtning og tilskadekomst kan imødegås fx ved at anvende gangbroer, tagstiger, sikkerhedsnet og taglifte. Det kan ofte være nødvendigt at kombinere flere kollektive sikkerhedsforanstaltninger.  De kollektive foranstaltninger går forud for individuel beskyttelse, men det kan i visse tilfælde være nødvendigt at supplere med egnet individuelt faldsikringsudstyr,” skriver Arbejdstilsynet.

– Vi må konstatere, at manglende sikring mod gennemstyrtning stadig er et gennemgående arbejdsmiljøproblem på landets byggepladser, men at ulykkerne kan undgås, når arbejdsgiverne i samarbejde med de ansatte planlægger arbejdet. Jeg vil i den forbindelse også henlede opmærksomheden på Arbejdstilsynets vejledning om fald fra højden ved arbejde på tage, siger Lene Teilberg i pressemeddelelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu