Advarer mod at gøre alkohol billigere

12. marts 2013 19:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Advarer mod at gøre alkohol billigere
Billede mangler

Danskerne køber årligt ind for omkring 10 milliarder kroner i vores nabolande, primært Tyskland, hvor billig slik, sodavand og øl lokker kunderne til.

 

Det går ud over dansk detailhandel, mener Venstre og Konservative, der har fået regeringen til at overveje at sænke afgifterne på populære grænsehandelsvarer i forbindelse med en omfattende vækstplan for erhvervslivet.

Men foreningen Alkohol & Samfund advarer nu i skarpe vendinger mod at sænke afgiften på alkohol. Dels er det ifølge foreningen tvivlsomt, om lavere afgifter vil bremse grænsehandlen, dels vil billigere alkohol i sidste ende koste samfundet dyrt, fordi flere unge vil begynde at drikke.

»Der har kørt en voldsom kampagne omkring afgifter på øl gennem de seneste måneder, men afgiftslettelser på øl er ikke den rigtige løsning på beskæftigelsesproblemerne, for det vil medføre helt andre omkostninger for samfundet,« siger Alkohol & Samfunds direktør, Johan Damgaard Jensen.

Han påpeger, at kommunerne ifølge en DSI-undersøgelse 2012 bruger mindst 3,1 milliarder kroner om året på alkoholbehandling.

I stedet for at sætte afgifterne ned, bør man ifølge Alkohol & Samfund i stedet indlede en kampagne, der viser danske forbrugere, hvor lidt de reelt sparer ved at køre til Tyskland for at handle.

»Budskabet om afgifterne bygger på myten om, at der er mange penge at spare ved at handle over grænsen, men det ville være mere ansvarligt at arbejde for at få has på den misforståelse,« siger Johan Damgaard Jensen.

Ifølge en analyse, som Nykredit præsenterede i sidste uge, skal man købe ind for meget store beløb, før det kan betale sig at tage turen til den dansk-tyske grænse for at handle. Venstre og Konservative står dog fast på afgiftslettelser som et redskab til at bekæmpe grænsehandlen.

»Det eneste sted, regeringens økonomiske politik har kickstartet noget, er i grænsehandelsbutikkerne. Vi skal vende strømmen ved målrettede afgiftsnedsættelser på de grænsehandelsfølsomme varer. Det får vi et særligt møde om nu, og det er meget vigtigt for os,« sagde partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) efter de indledende forhandlinger om vækstplanen mandag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu