ANNONCE

Advarer mod falske vacciner

4. december 2020 19:43 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Lyssky typer forsøger at berige sig på bekostning af folks sundhed.

Advarer mod falske vacciner
Den store efterspørgsel på Covid-19-vaccine kan skabe et stort kriminelt marked, der kan resultere i sundhedsfare. Foto: Scanpix

Det europæiske politisamarbejde Europol har tidligere advaret mod farerne, der lurer på internettet, når verden ser ud som den gør under en pandemi. Fredag gentages en af de vigtigste advarsler, der ikke er blevet mindre aktuel.

Efterforskere i Europol har nemlig identificeret direkte forsøg på at sælge vacciner mod Covid-19 flere steder på nettet. Helt konkret foregår det på det “mørke internet”, hvor det er umuligt at spore aktørerne.

Her reklameres der i stor stil for vacciner, der ser ud til at blive solgt af allerede kendte selskaber. Det er bare løgn – og det kan være særdeles farligt. Ikke mindst fordi de falske vacciner pludselig kan finde vej til mere legitime salgskanaler, skriver Europol i en pressemeddelelse.

– Falske vacciner kan udgøre en alvorlig trussel mod folkesundheden, hvis de er ineffektive eller giftige. De falske vacciner kan cirkulere på ulovlige markeder eller sågar blive introduceret på det lovlige marked, skriver Europol.

Flere på vej

Ifølge Europol forventes det, at der vil komme endnu større fart på salget og markedsføringen af uægte vacciner, når først de ægte godkendte vacciner rammer verdensmarkedet. Det forventes de at gøre ganske snart.

Storbritannien og Bahrain har allerede godkendt den første vaccine til brug i kampen mod Covid-19. Det, at de ægte vacciner kommer, gør blot efterspørgslen endnu større – og dermed vokser markedet for falske vacciner også.

For eksempel i Danmark beslutter regeringen, i hvilken rækkefølge danskere vil blive tilbudt vaccine. Det samme er tilfældet i en stor del af verden, og det kan få mange til at forsøge at skaffe vaccine ad andre kanaler.

Europol opfordrer af den grund EU’s medlemslande til at være særligt agtpågivende over for kriminelle aktiviteter i den forbindelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu