Advarer mod medicin: Øget risiko for død

26. juli 2019 06:12 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

I en såkaldt "direkte sikkerhedsmeddelelse" advarer Lægemiddelstyrelsen mod lægemidlet febuxostat.

Omkring 60.000 danskere anslås ifølge Gigtforeningen at lide af urinsyregigt.

Patienter med urinsyregigt tager medicin for at holde sygdommen i skak.

Der er groft sagt to lægemidler, der oftest anvendes til det formål. Nu har en stor undersøgelse imidlertid vist, at det ene af de to lægemidler øger risikoen for død markant.

Derfor har Lægemiddelstyrelsen udgivet en såkaldt “direkte sikkerhedsmeddelelse“, der advarer læger, der ordinerer medicinen.

Øget samlet dødelighed

Her fortælles det, at det ene lægemiddel – febuxostat – giver “øget risiko for kardiovaskulær død samt øget samlet dødelighed hos patienter”.

Derfor anbefales det nu, at personer med hjertekarsygdomme ikke længere behandles med febuxostat, med mindre ingen andre behandlingsmuligheder er egnede.

Det andet lægemiddel, man typisk bruger mod urinsyregigt, hedder allopurinol. Det er mere udbredt – og her har forskerne ikke udtrykt anledning til bekymring.

Studiet blev ifølge den norske avis VG publiceret i marts 2018, men Lægemiddelstyrelsens advarsel er først kommet sidst i juni 2019.

Det skyldes ifølge den norske pendant til Lægemiddelstyrelsen, at der har været en fælleseuropæisk diskussion af, hvordan man skulle gå videre med resultaterne.

Tidligere sager minder om

Tidligere har andre midler til behandling af andre former for gigt også stået for skud på grund af deres negative implikationer for folk med hjertesygdomme.

De såkaldte COX-2-hæmmere blev i 2014 forbudt, fordi de øgede risikoen for slagtilfælde.

I 2016 var gigtmidlet diclofenac i vælten, da der også her var fare for patienter med dårligt hjerte. Det fik Hjerteforeningen til at sige, at man ville have produktet helt fjernet – men så langt ville Gigtforeningen da ikke gå:

– For nogle patienter er der ikke anden brugbar medicin, så det er vigtigt, at det ikke bare fjernes helt fra hylderne, sagde foreningens direktør, Mette Bryde Lind dengang.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu