Advarsel: Beskyt dig mod ny Facebook-svindel

11. oktober 2017 17:57 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

En ny form for phishing har taget form på Facebook, og denne gang er i det via kommentarfelterne, at svindlerne forsøger at franarre dig personlige oplysninger.

Så er den gal igen med svindlere, der forsøger at hacke sig ind til dine oplysninger.

Denne gang bruger de en ny metode.

Internettets kriminelle udvikler hele tiden nye måder at franarre intetanende brugere deres kreditkortoplysninger på.

Nu går de via Facebook, hvor svindlerne gemmer sig i kommentarfeltet og forsøger at udgive sig for at være Facebook, som vil have dig til at bekræfte dine personlige oplysninger. Det oplyser Rigspolitiet.

(Se flere eksempler på falske mails i galleriet over artiklen).

Rigspolitiet oplyser, at gerningsmændene giver sig ud for at være en facebookgruppe eller -side, som kommenterer på en anden gruppes billeder.

Forbrugerrådet Tænks app “Mit digitale selvforsvar” skriver:

“Når det sker, modtager medlemmerne af sidstnævnte gruppe kommentaren som en e-mail. Kommentaren i e-mailen indeholder et link til en tilsyneladende troværdig side, hvor man bliver bedt om at oplyse om sine personfølsomme data.

E-mailen virker troværdig, fordi Facebook står som afsender sammen med gerningsmændene, der tilmed bruger facebooklogoet som profilbillede.

Så undgå at klikke på links, og oplys ikke om dine personlige oplysninger, hvis du er usikker på den egentlige afsender.

Kig efter

Kommentaren bliver typisk slettet på facebook, men eksisterer som e-mail. Derfor bør du tjekke, om kommentaren stadig ligger på facebook.

Niels Denny, der er viceinspektør hos Rigspolitiet forklarer, at phishingen spreder sig som en løbeild via grupperne på Facebook.

– Det dukker op som en notifikation, hvor der står, at du kan trykke på et link, og så kommer ud ind på noget, der ligner en officiel facebookside, forklarer han.

Udfyld ikke noget

På den nye side bliver du bedt om at udfylde en række oplysninger om dig selv og eksempelvis bekræfte dit telefonnummer, men hvis du gør det, så er du faktisk allerede på den.

– Man skal undlade at indtaste sine oplysninger. Det er ikke oplysninger som Facebook vil bede dig om at udfylde inde på en side, du kommer til via et link på den måde, siger Niels Denny.

Oplysningerne er normalt udfyldt

Når man normalt bekræfter eller gennemgår sine kontooplysninger – som telefonnummer eller fødselsdag – på Facebook, så står oplysningerne typisk allerede i felterne, og man skal bare trykke “ok”.

Desuden vil en anmodning om, at udfylde eller bekræfte dine oplysninger kun dukke op på din personlige side for kontoindstillinger.

– Det er ikke noget, du nogensinde skal klikke ind til via et kommentarfelt eller en e-mail, understreger Niels Denny.

– Vi ved endnu ikke, hvad konsekvensen er ved at trykke på linket, fordi det kan også godt være et scam fra folk, der bare vil vise, hvad de kan, siger Niels Denny til Ekstra Bladet.

Hold øje med din konto

Kommer man af vanvare til at udfylde oplysningerne, råder Niels Denny til, at man holder skarpt øje med aktiviteterne på ens facebookkonto.

– Informationen bliver altså sendt til et sted, som ikke er Facebook. Så man skal holde øje med, om der sker noget usædvanligt på ens facebookkonto.

– Du bør anmelde det til politiet, hvis du er blevet franarret dine kreditkort-, netbankoplysninger eller andre følsomme oplysninger via falske annoncer, skriver Forbrugerrådet Tænk.

Du kan læse om andre forsøg på at hacke din konto lige HER.

Fakta

Spot phishing og fupmails

– Hvem er afsender? Er e-mailadressen mistænkelig?

– Ville “afsenderen” normalt bede om oplysninger fra dig på den måde? En bank eller borger.dk vil aldrig bede dig skrive dine kortoplysninger direkte i en mail.

– Pas på med at klikke på links i e-mails, der sender dig videre til en ny side.

– På Facebook kan sider for rigtige organisationer og virksomheder verificeres. En verificeret side genkender du på den lille blå cirkel med et flueben i, som vises lige efter navnet på siden.

– Ikke alle ægte sider er verificeret, men en verificering er din garanti for, at gruppen er dem, de udgiver sig for at være.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu