ANNONCE

Advarsel: Dette skal du gøre ved bilen nu

29. september 2020 06:12 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Det er vigtigt hele tiden at holde øje med bilens stand - og snart er det tid til, at vinterdækkene skal findes frem.

Der findes en tid på året, der kan få enhver bilist til at ryste i bukserne. Det er nemlig den tid på året, hvor vejret skifter og bliver mere ustadigt. Og kigger man på kalenderen, så kan man se, at året efterhånden går på hæld – og det betyder også, at efteråret og ikke mindst vinteren kommer evigt nærmere.

For bilister er det derfor vigtigt at holde bilen klar og parat til veje, der bliver mere drilske – og det inkluderer altså, at man får skiftet til vinterdæk. Hvor nogen måske stadig tænker på vinter i Danmark som en årstid, hvor vejene er fyldt med sne og glatføre, er sandheden nok snarere efterhånden, at vi kører rundt i plusgrader på veje, der er våde af regnvejr.

Men det er vigtigt at skifte dæk, når man begynder at se de lavere temperaturer.

– Skifter du ikke til vinterdæk, udsætter du dig selv og dine medtrafikanter for en meget stor risiko, hvis du kører i vinterføre. Her er vinterdæk nemlig markant bedre til at bremse end almindelige dæk, skriver FDM og fortsætter.

– Vinterdæk bremser nogenlunde ligeså godt som almindelige dæk på våd vej, mens de på tør vej oftest bruger en lidt længere bremseafstand. Det sidste forhold skal du have i baghovedet, når hastighed og afstand vurderes.

FDM anbefaler, at monteringen af vinterdæk som tommelfingerregel sker omkring efterårsferien.

Få tjekket for rust

Et af rådene er, at man bør tjekke sin bil for rust – og her kan det være en god idé at få en uvildig fagmand til at stå for tjekket.

– Som bilejer er det svært at vurdere, hvornår bilen trænger til rustbeskyttelse. Mange tror desværre, at alle biler skal rustbeskyttes hvert andet år, men det er ikke rigtigt. Nogle biler skal, mens andre kan vente tre og fire år mellem behandlingerne. Det kommer helt an på bilmodellen, hvor langt du kører til dagligt, og hvordan du plejer din bil i hverdagen, siger Lone Otto ifølge FDM’s hjemmeside.

I galleriet øverst kan du se tjeklisten over ting, som gør bilen klar til efteråret og vinterens hårde vejr.

Kan koste liv

Newsbreak.dk har tidligere skrevet om, hvordan dårlige dækmønstre kan koste menneskeliv i trafikken.

– Desværre sænker vi ikke bilens hastighed i takt med, at dækkene slides, og det har naturligvis en væsentlig betydning, når vi altid kører, som havde vi friske dæk på bilen, lød det dengang fra Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

FDM anbefaler, at man skal skifte dæk, når dækmønsteret er slidt ned til 3 millimeter, selvom loven egentlig foreskriver en mønsterdybde på 1,6 millimeter.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu