ANNONCE

Advarsel: Du må ikke spise disse rå bær

13. juni 2018 11:05 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Hvis du vil spise rå bær i sikkerhed, er der visse faldgruber, du skal undgå, og har du børn er det i særdeleshed en god idé at tage en snak med dem om, at de ikke skal spise små, farvestrålende bær, der er lette at finde i Danmark. De kan være ganske giftige.

Du bør ikke spise rå bær, hvis der er tale om rå hyldebær. De farvestrålende bær er et fast indslag i den danske natur, men Samvirke.dk skriver, at det er meget vigtigt ikke at spise rå bær fra hyld, og faktisk skal man koge de rå bær i 20 minutter, før de er sikre som menneskeføde.

– Grøn hyld indeholder stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid, som også kaldes blåsyre, derfor skal man aldrig spise hverken umodne hyldebær, blade eller bark fra hyld, siger professor i fødevarekemi Leif Skibsted, Københavns Universitet, til Samvirke.dk.

Der findes også andre rå bær, du og dine børn skal holde jer langt fra. Du bør eksempelvis ikke spise rå bær af den slags, du kan danne dig et overblik over i galleriet. Newsbreak.dk har udvalgt bær, du støder på i den danske natur, og danske haver, og som det er meget, meget vigtigt, at hele familien ved, at de skal holde sig fra.

Fakta

Giftlinjen

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet forgiftet, eller hvis du ved, at du er blevet forgiftet, kan du ringe til Giftlinjen. Giftlinjen er en telefonrådgivning, der døgnet rundt har læger og sygeplejersker på vagt.

De er eksperter inden for forgiftning, og de samarbejer med Arbejdstilsynet, Beredskabsstyrelsen, Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og mange andre organisationer.

“Giftlinjen samarbejder med forgiftningsrådgivninger i andre europæiske lande og USA. Vi har et særlig tæt samarbejde med giftinformationerne i de øvrige nordiske lande, som bl.a. har udmøntet sig i årlige møder og regelmæssige kurser i klinisk toksikologi for skandinaviske læger,” skriver Giftlinjen selv.

Hvis du skal i kontakt med Giftlinjen, skal du ringe 82 12 12 12. Herfra får du rådgivning.

Kilder:

SamvirkeJyllands-PostenMiljøstyrelsen – Københavns Universitet – Fødevarestyrelsen

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu