ANNONCE

Advarsel: Får du denne besked må du ikke svare

21. april 2020 09:12 | Af: Newsbreak.dk

En kædebesked, der opfordrer kvinder i voldelige forhold til at skrive til privatpersoner for hjælp, bekymrer flere organisationer.

– Hvis du sidder i isolation med nogen, der er voldelig, skriv lige en pm til mig om make-up.

Sådan lyder starten på en kæde-statusopdatering, der i øjeblikket florerer på sociale medier.

– Hvis du spørger specifikt efter ‘mascara’, så skriver jeg med dig hver dag og kigger ind til, hvordan du har det. Spørger du specifikt om ‘eyeliner’, kontakter jeg myndighederne for dig. Jeg beder om din adresse for at ‘sende den til dig’. Kopier og del. Det kan være, at du redder nogens liv, står der i en af de beskeder, som Radio Loud har set.

Beskeden lægger op til, at man enten kan kopiere teksten og lave sit eget opslag – eller bare dele andres opslag, hvis man gerne vil hjælpe.

Radio Loud har set eksempler på, at opslaget har floreret herhjemme siden den 14. april både på åbne og lukkede facebook-profiler.

Del dem ikke

Flere organisationer er bekymrede for, at opslagene kan bringe voldsramte i potentielt farlige situationer og advarer derfor mod, at man deler det.

– Jeg er bekymret for, at nogle meget personfølsomme og private oplysninger kan komme i hænderne på de forkerte – potentielt en voldsudøver. Men jeg er også bekymret for, at dem, der stiller sig til rådighed i bedste mening, kan komme til at havne i en meget vanskelig situation, fordi man ikke har den rette faglighed til at hjælpe, siger Sine Gregersen, der er sekretariatschef hos Lev Uden Vold.

De driver blandt andet en national hotline for personer, der er udsat for vold i en nær relation.

Ifølge hende skal man for ”guds skyld” ikke opfordre til, at privatpersoner stiller sig til rådighed for at modtage den slags oplysninger. I stedet bør man opfordre voldsudsatte til at kontakte organisationer eller krisecentre, der har de faglige værktøjer til at kunne hjælpe.

Det bakkes op af Isabella Wedendahl, der er generalsekretær hos Bryd Tavsheden, der blandt andet arbejder for at oplyse om og forebygge børne- og kærestevold.

– Der er ikke nogen sikkerhed for, at man deler denne her opdatering for at hjælpe de voldsudsatte. Det kan også være, at man deler det, fordi man gerne vil i kontakt med nogen, man kan udnytte. Der er jo mennesker derude, som misbruger sådan en situation som denne. Og vi har med sårbare mennesker at gøre, der måske ikke kan aflæse faresignalerne, siger hun til Radio Loud.

I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan du undgår svindel under corona-krisen.

Blevet delt af feminister

Budskabet om at henvende sig til private og bruge et kodesprog, hvis man sidder i corona-karantæne med en voldelig partner, er blandt andet blevet delt af en international feministisk aktivist på Twitter for cirka en uge siden. Hendes opslag er blevet retweetet flere end 4000 gange, og siden har idéen tilsyneladende bredt sig til Danmark.

Foreningen Everyday Sexism Project Danmark, der bekæmper sexisme, har også delt kædebeskeden på deres Facebook-side, – og tilføjet en række andre ting, man kan gøre for at hjælpe dem, der er isolerede med en voldelig partner.

– I øjeblikket deles en tekst på SoMe, som har til formål at hjælpe dem, som er i isolation med en voldelig partner. Det er en rigtig god idé, skrev de oprindeligt i deres opslag, der er blevet modereret, efter Radio Loud har henvendt sig.

Nu står der i stedet:

– I øjeblikket deles en tekst på SoMe, som har til formål at hjælpe dem, som er i isolation med en voldelig partner. Det er der flere organisationer, der advarer imod.

Rettet til

Radio Loud så opslaget i sin tidligere form, som nåede at stå på Facebook-siden i 11 timer, hvor det nåede at få flere end 200 likes og blev delt mindst 19 gange.

– Vi opfattede det som en besked, der var skrevet til ens venner og bekendte. Ikke som en besked rettet mod fremmede. Og der kan vi sagtens se, at det også er sådan, det er blevet brugt, siger Zen Donen, der er medlem af bestyrelsen hos Everyday Sexism Project Danmark.

– Men vi synes, at der er en pointe i tilbyde sin hjælp til sin bekendtskabskreds, sådan at man får brudt tavsheden, siger hun til Radio Loud.

Men har I ikke et ansvar for at tjekke, om det er en god idé at dele det her opslag og tilbyde sin hjælp, inden I selv skriver i jeres opslag, at det er en rigtig god idé?

– Jo. Det har vi. Og derfor har vi også rettet i det.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu