Advarsel mod kræftfremkaldende stof

22. marts 2019 15:51 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Et sundhedsskadeligt stof er mistænkt for at skade arveanlæg, formeringsevnen og for at forårsage kræft.

Del:

Danskerne elsker kartofler – uanset om de er lavet om til pommes frites, bagekartofler, brasede kartofler eller kartoffelmos.

Men ét sundhedsskadeligt stof, der mistænkes for at være kræftfremkaldende gør, at du skal være varsom med, hvordan du behandler dine kartofler.

Det problematiske stof er “akrylamid”. Du kan se i galleriet over artiklen hvordan du begrænser akrylamid i forbindelse med brug af kartofler.

Opdaget i 2002

Akrylamid er et kemisk stof, der længe har været brugt i industrien blandt andet til fremstilling af plastik.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, så fandt svenske forskere først i 2002 ud af, at stoffet findes i madvarer.

Det dannes under stegning, bagning, grill eller friturestegning af kulhydratholdige fødevarer over 120 grader.

Den korte udlægning er, at en høj tilberedningstemperatur og lang tilberedningtid danner mere akrylamid.

Akrylamid er ifølge Tænk mistænkt for at skade arveanlæg, formeringsevnen og for at forårsage kræft.

Fakta

Hvad er akrylamid?

Fødevarestyrelsen skriver, at akrylamid er et stof, man finder i mange slags fødevarer, blandt andet kaffe, men også brød, chips og stegte kartofler.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det høje temperaturer og tilberedning under høje temperaturer i længere tid, der formentlig er det, der først og fremmest forøger mængden af akrylamid i mad.

Fødevarestyrelsen skriver, at det højeste indtag af akrylamid fra fødevarer kommer fra kaffe og fra kartoffelprodukter. Stoffet kan skade nerver, arveanlæg og formeringsefvnen, men det er først og fremmest forbindelsen mellem akrylamid og kræft, der bekymrer eksperterne, ifølge Fødevarestyrelsen.

Forbindelsen mellem akrylamid og kaffe får dog ikke Fødevarestyrelsen til at ændre på de eksisterende kostråd – eller fraråde danskerne at drikke kaffe. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man drikker andet end kaffe i sin hverdag.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu