AE: Kun få arbejdspladser i lavere selskabsskat

24. februar 2013 22:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
AE: Kun få arbejdspladser i lavere selskabsskat
Billede mangler

Danske virksomheder slipper billigere i skat, hvis forlydenderne om regeringens kommende konkurrenceevnepakke står til troende. Angiveligt skal selskabsskatten sænkes fra 25 til 22 procent, men det er ikke ensbetydende med et væld af nye arbejdspladser.

 

Ifølge direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) skal skattelettelsen – hvis den bliver en realitet – først og fremmest sikre, at de danske virksomheder kan holde trit med svenskerne i den internationale konkurrence, efter Sverige for nylig har sænket sin selskabsskat til 22 procent.

»Man kan ikke forvente, at det vil skabe ret mange arbejdspladser på kort sigt. Omvendt er det et reelt problem, at selskabsskatten i vores nabolande er lavere. Den er blevet et konkurrenceparameter, når det handler om at tiltrække virksomheder og produktion, så det er bestemt ikke tilfældigt, hvis den danske skatteprocent lander på samme niveau som i Sverige,« siger Lars Andersen.

Han vil afvente regeringens endelige udspil, før han fælder sin dom over konkurrenceevnepakken.

»Vi mangler stadig at se, hvordan pakken vil stimulere investeringerne. Det er afgørende i forhold til at skabe arbejdspladser,« AE-direktøren.

I den liberale tænketank CEPOS forventer cheføkonom Mads Lundby Hansen, at skattelettelsen vil får danske virksomheder til at investere i ny teknologi, maskiner og forskning. Han mener dog, at regeringen bør skrue op for ambitionerne og endnu mere ned for skatten.

»Regeringen burde have sænket selskabsskatten til 20 procent, så vores selskabsskatteniveau blev mere konkurrencedygtigt end i Sverige. En lavere selskabsskat end 22 procent ville således have gjort det nemmere at tiltrække udenlandske investeringer. Man skal også tænke på, at de samlede danske kapitalskatter er blandt de højeste i OECD, når man udover selskabsskat også indregner aktionærbeskatningen,« påpeger Mads Lundby Hansen.

I 2011 indkasserede den danske stat 49,8 milliarder kroner i selskabsskat. De tre største bidragydere er ifølge en analyse fra AE Shell, A.P. Møller- Mærsk og Chevron, tre af hovedaktørerne i Dansk Undergrunds Consortium, som ifølge TV 2s oplysninger ikke er omfattet af skattelettelsen. Heller ikke bankerne får sat selskabsskatten ned.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu