Ægteskabet er vejen til et længere liv

7. marts 2013 15:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ægteskabet er vejen til et længere liv
Billede mangler

Danmarks Statistik har for første gang sammenlignet levetiden for gifte, ugifte og fraskilte mænd og kvinder, og konklusionen er entydig: Ægteskab forlænger livet med mellem tre og syv år.

 

Ifølge Danmarks Statistik har gifte mænd på 40 år en forventet levetid, der er 7,1 år længere end levetiden for ugifte mænd på samme alder. Samtidig lever ægtemændene 6,6 år længere end fraskilte mænd og 5,3 år længere end enkemænd.

Også kvinder, der er smedet i Hymens lænker, lever længere end ugifte og fraskilte kvinder. Den forventede levetid for en gift kvinde på 40 år er ifølge Danmarks Statistiks beregninger 4,8 år længere end en ugift kvinde på 40 år, 4,3 år højere end en fraskilt og 3,5 år højere end en enkes forventede levetid.

»Der er en tendens til, at gifte – og dem der lever i meget faste parforhold – beskriver sig selv som værende mere lykkelige end ugifte og fraskilte. Det har blandt andet at gøre med en følelse af mening ved den tosomhed og det fællesskab, som et par har sammen. Og den kendsgerning, at gifte ofte har børn sammen, fører også til større grad af lykke,« siger Christian Bjørnskov, lektor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Livsstilsekspert Henrik Byager mener, at der er en helt lavpraktisk, sundhedsmæssig gevinst ved at have papir på hinanden.

»Hvis man lever alene, viser erfaringen, at man ikke lever sundt på samme måde, som hvis man er i et ægteskab. Især mænd har en tendens til at spise og drikke mere, hvis de lever alene og ikke har en kone til at holde dem lidt i ørerne,« siger Henrik Byager.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at den længere levetid gælder gifte mænd og kvinder på alle alderstrin mellem 40 og 89 år.

Men det er især de ugifte yngre mænd i gruppen 40-49 år, der har en markant højere dødelighed sammenlignet med de gifte mænd i samme aldersgruppe.

»Det kan være, det er de yngre mænds hang til at leve usundt, der gør sig gældende,« siger Henrik Byager, der vurderer, at en mere fornuftig livsstil indfinder sig – også hos de ugifte mænd – når de bliver lidt ældre.

Det underbygges af statistikken ved, at overdødeligheden hos de ugifte mænd bliver mindre, jo ældre de bliver.

Der bor ifølge Danmarks Statistik 1,1 million enlige i Danmark, og i aldersgruppen 30-49-årige er knap 30 procent singler. Men hvordan hænger det sammen med, at danskerne gang på gang kåres i flere undersøgelser som et af de lykkeligste folkefærd i verden?

»Det er ikke fordi, vi søger lykken som singler. Den almindelige opfattelse – også blandt singler – er, at man gerne vil leve i tosomhed, at man gerne vil have en at dele livets oplevelser med. Det er stadig det mål, som de fleste singler efterstræber,« siger Henrik Byager.

Tallene fra Danmarks Statistik baserer sig på dødsfald i 2009-2012, men statistikken tager ikke højde for, at der kan være andre faktorer end civilstand som for eksempel sundhed, indkomst og uddannelse, der har betydning for, hvor længe man lever.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu