ANNONCE

Ældre ægtepar dræbt: Anklager satsede for højt

23. oktober 2019 11:59 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

En 31-årig mand er onsdag blevet fundet skyldig i en sag om uagtsomt manddrab. Anklageren havde lagt op til fængselsstraf.

Højst usædvanligt satsede Anklagemyndigheden på, at en 31-årig mand fra Fredericia onsdag kunne blive idømt fængselsstraf i en sag om uagtsomt manddrab. Domsmændene var ikke enige.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Den normale straf i sager om uagtsomt manddrab anses for at være dagbøder. Det særlige i denne sag er, at to personer ifølge dommen er døde som følge af en brutal ulykke på Tarm Landevej i november 2018.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Fakta

Sagen kort

  • Den 21. november 2018 sker en alvorlig frontalulykke på Tarm Landevej nord for Grindsted. Her kører en varebil fra et fragtfirma sammen med en personbil af mærket Ford.
    I personbilen sidder et ældre ægtepar. I varebilen en 30-årig chauffør. Føreren af personbilen – 70-årige Johannes Kjær Jensen – omkom på stedet, mens konen, 68-årige Hanne Kjær Jensen, døde den 15. januar 2019 efter et sygdomsforløb med komplikationer.
    Det kommer senere frem i Retten, at hendes tarme og nervesystem er voldsomt medtaget.
  • Den 25. januar 2019 bliver ægteparret begravet, og 430 deltager i bisættelsen. Newsbreak.dk var med. På det tidspunkt, vil politiet ikke oplyse, om der er sket en sigtelse i sagen, men oplyser kun, at sagen er færdig-efterforsket.
  • I september 2019 bliver det offentliggjort, at den nu 31-årige mand er blevet tiltalt for to tilfælde af uagtsomt manddrab og overtrædelse af færdselsloven, fordi han ifølge anklagemyndigheden har kørt i modsatte vejbane.
  • Sagen begynder ved Retten i Kolding den 1. oktober, hvor flere deltajer om sagen kommer frem. Blandt andet nægter den tiltalte sig skyldig og giver som forklaring, at han får et blackout. På grund af et vidne, der ikke er mødt op, udsættes sagen.
  • Den 23. oktober afhøres vidnet, og der gives dokumentation og afsluttende bemærkninger. Anklageren fastholder påstand om betinget fængsel på grund af omfanget af ulykken og det tilfælde, at tiltalte tidligere er dømt og frakendt førerretten i sag om uagtsom legemsbeskadigelse. Den falder også dom den 23. oktober.

Kilde: Newsbreak.dk

Anklager Bolette Lund Kristensen lagde i sine afsluttende bemærkninger vægt på, at tiltalte tidligere er dømt i sag om uagtsom legemsbeskadigelse i trafikken og først i marts 2018 havde fået førerretten tilbage uden betingelser.

Tidligere hårde domme i sager om uagtsomt manddrab skyldes ofte skærpende omstændigheder såsom spirituskørsel. Det har der altså ikke været tale om her, og det blev også udslagsgivende i forhold til, at tiltalte blev idømt 20 dagbøder á 300 kroner hver.

Et øjebliks uopmærksomhed

Anklagemyndigheden har gennem hele sagen stået fast på, at sagen var grov nok til, at tiltalte skulle idømmes betinget fængsel i 30 dage, men et af argumenterne var, at den dengang 30-årige chauffør skulle have slingret voldsomt og over en længere strækning flere gange have krydset midterlinjen.

Det fandt Retten ikke bevist. Et indkaldt vidne, der lovmæssigt udeblev ved første retsmøde, kunne desuden påpege, at han altså heller ikke havde set den gule varebil krydse midten.

– Varebilen kører måske seks-syv biler foran mig. Den bevæger sig lidt i kørebanen. Lidt urolig i kørslen. Jeg har selv kørt varebil, og jeg ved, at de godt kan svinge lidt, hvis de ikke er tungt lastet. Jeg ser den ikke køre over midterlinjen, sagde vidnet i Retten i Kolding.

Af samme grund blev tiltaltes straf udmålt alene ud fra, at der på grund af et øjebliks uopmærksomhed sker sammenstød med ægteparret Kjær Jensens bil. Begge kørte for stærkt.

To døde

Den 31-årige blev dog uden nogen form for tvivl fra domsmændene fundet skyldig i to tilfælde af uagtsomt manddrab. Den 70-årige Johannes Kjær Jensen blev dræbt i ulykken, hvis omfang også blev understreget i retten.

Blandt andet fremgår det af den umiddelbare rapport fra Sydøstjyllands Politi, at fronten på ægteparrets bil var trykket halvanden meter ind i venstre side, og motorblokken blev fundet 15 meter væk fra bilen.

I januar døde 68-årige Hanne Kjær Jensen, da hendes respirator blev slukket på Regionshospitalet i Holstebro. Hendes skader fra uheldet var så omfattende, at hun på vej til en operation fik hjertestop.

Ved en efterfølgende obduktion blev det tydeligste svar, at hun var død som følge af en betændelse i en hjerteklap, der medførte blodforgiftning, som til sidst førte til omfattende organsvigt.

Lettelse

Under oplæsningen af de medicinske dokumenter vedrørende Hanne Kjær Jensen blev flere af tilhørerne tydeligt berørt. Under hele retssagen sad den tiltalte stift og lyttede. Panden var rynket fra start til slut.

Ved det første retsmøde virkede det som om, det aldrig rigtig var gået op for tiltalte, hvad han sad midt i, men onsdag virkede han anderledes nærværende.

Efter afsagt dom, da forsvarsadvokat Sigurd Trolle og tiltalte gik udenfor døren for at diskutere en eventuel anke, var det endda som om antydningen af et lettelsens smil kunne ses på hans læber.

Ud over dagbøder blev den 31-årige også idømt en frakendelse af førerretten – dog under betingelse af, at han i løbet af tre år ikke er involveret i lignende sager.

En mild, men forventelig straf, set i lyset af anklagerens påstand om betinget fængsel. Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at vurdere en eventuel anke.

Satset

Som nævnt er det sjældent, der idømmes fængselsstraf i sager om uagtsomt manddrab. Det blev også tydeligt under de afsluttende bemærkninger, hvor forsvarsadvokat Sigurd Trolle havde en del flere eksempler med på endog grove sager, der ikke er endt med fængsel, end anklageren havde på det modsatte.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Fakta

Tidligere domme i sager om uagtsomt manddrab

Generelt svinger straffen for uagtsomt manddrab i trafikken fra fængselsdomme til bøder og en betinget frakendelse af kørekortet.

Her kan du få et overblik over tidligere domme for uagtsomt drab i trafikken.

* I 2014 faldt den hårdeste straf for uagtsomt manddrab i trafikken, da en 23-årig mand blev dømt for uagtsomt at have kørt en kvinde ned på H.C. Andersens Boulevard i København i november 2013. Straffen lød på fire et halvt års fængsel.

Den dømte havde en promille på 1,01 og hash i blodet, da ulykken fandt sted.

* I januar 2014 blev en 39-årig mand idømt tre års fængsel og frakendelse af kørekortet i 10 år ved Retten i Kolding.

Manden var påvirket af amfetamin, kørte for stærkt og slingrede, da han i juli 2013 ramte en bil på motorvejen ved Brande, hvor en 94-årig kvinde var passager. Hun blev dræbt i ulykken.

* I oktober 2013 idømtes en 39-årig mand 10.000 kroner i bøde og en betinget frakendelse af kørekortet i tre år ved Retten i Hjørring.

Han var skyld i, at tre børn i juni 2013 mistede livet, da han ved Sindal kørte ind i den bil, hvor børnene var passager. Manden kørte for stærkt og brugte mobiltelefon, men var ikke påvirket af stoffer eller spiritus.

* I september 2012 idømte Retten på Frederiksberg en 26-årig mand 15 måneders fængsel samt fem års frakendelse af kørekortet. Manden dræbte i november 2011 en 10-årig pige og kvæstede pigens mor, da han overhalede indenom i et fodgængerfelt ved Forum i København.

* I juni 2009 skærpede Vestre Landsret dommen over en 42-årig dødsbilist, der i byretten fik to et halvt års fængsel. Landsrettens dom lød på tre års fængsel.

Bilisten blev dømt for i en brandert at have slået fire personer ihjel, da han kørte imod færdselsretningen på motorvejen mellem Vejle og Fredericia.

* I januar 2006 idømte Højesteret en 22-årig mand to års fængsel for uagtsomt manddrab, hvilket var et år mindre end i Østre Landsrets dom.

Manden dræbte to mennesker, da han kørte ræs på Frederikssundsvej i Brønshøj i København og ramte tre personer, da han kørte venstre om et helleanlæg. En overlevende kvinde mistede sit fem måneder gamle foster i ulykken.

Kilde: Ritzau

Tiltaltes forsvarsadvokat havde nedlagt påstand om frifindelse.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu