ANNONCE

Ældre døjer tit med dette: Fører til social isolation

15. juni 2020 22:31 | Af: Newsbreak.dk

Høre- eller synstab forværrer alderdommen markant, viser ny rapport. Især dårlig hørelse fører til ensomhed,

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

– Man bliver efterhånden træt af at sige: ’Hvad er det, du siger?’ Så det kommer hurtigt over i, at man smånikker og siger ja og håber, at det ikke var nej, man skulle have sagt. Og når det bliver lidt for pinligt, så trækker man sig.

Sådan fortæller en 82-årig mand i en ny undersøgelse af, hvad høretab og svækket syn betyder for ældres livskvalitet.

Godt 50.000 danskere over 75 år har en alvorlig synsnedsættelse, mens 800.000 danskere lider af høretab i sværere eller lettere grad, og 300.000 danskere har høreapparat.

Undersøgelsen ”Sanse­svækkelse i alderdommen” fra fonden Ensomme Gamles Værn har i en længere periode fulgt 16 kvinder og fem mænd i alderen 74 til 98 år, der lider af enten høretab eller synstab. Konklusionen er, at de ældres sansesvækkelse medfører social isolation og ensomhed, skriver Kristeligt Dagblad.

Kultursociolog, direktør og forskningsleder Christine E. Swane i fonden Ensomme Gamles Værn, der har taget initiativ til undersøgelsen, peger på, at høretab og synstab i modsætning til tab af gangfunktion er et problem, der sjældent indgår i vurderingen af ældres trivsel.

– Sansetab har store konsekvenser for menneskers sociale liv, men også mere eksistentielt, fordi man bliver frarøvet livskvalitet, der er forbundet med at kunne se og høre andre mennesker. Efter at have interviewet de ældre,står det tilbage med store bogstaver, at syns- og høretab ikke kun handler om, at man mister evnen til at se og høre. Det er også en erfaring fyldt med sorg og tab, fordi man ofte bliver afskåret fra socialt samvær, siger Christine E. Swane.

Føret til stigmatisering

Flere af de ældre i undersøgelsen fortæller, at især høretab er forbundet med stigmatisering.

– Et synstab rammer livskvaliteten meget hårdt, fordi det er et stort afsavn ikke at kunne se, og mange praktiske gøremål bliver besværlige. Men på det sociale plan har det generelt større negativ betydning ikke at kunne høre, fordi vi er så afhængige af det verbale i vores kommunikation. Selvom man ikke kan se sit barnebarn, så kan man stadig tale med det. Nogle af de ældre fortæller, at de på grund af deres høretab er bange for at blive set ned på og blive opfattet som dumme og begyndende demente. Det kan rumme en stor ensomhed at være den, der sætter sig ud til siden i et selskab, fordi man har opgivet at høre, hvad der bliver talt om, siger Christine E. Swane.

Hun efterlyser et større fokus på at inkludere mennesker med syns- og høretab i familier, ældrepleje og i samfundet generelt.

I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan du kan undgå høretab.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu