Ældre og handicappede mærker kommunal spareiver

4. marts 2013 11:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ældre og handicappede mærker kommunal spareiver
Billede mangler

Når en borger skal have bevilget sygedagpenge, førtidspension eller andet, er kommunerne ofte alt for hårde i deres vurderinger, mener Statsforvaltningen Midtjylland ifølge Berlingske.

 

Nye tal fra Det Sociale Nævn viser, at der er sket en fordobling i antallet af sager med ældre, hvor kommunen er gået over stregen.

»Kommunerne skal stoppe de voldsomme besparelser, så borgerne igen kan få en værdig hjemmehjælp. Man skal i øjeblikket være voldsomt svækket for overhovedet at få hjemmehjælp, og den hjælp man så får er ofte kun et bad om ugen og 45 minutters rengøring hver tredje uge,« siger Bjarne Hastrup, administrerende direktør for Ældre Sagen.

Det er især antallet af medhold i klager fra borgere, der har fået Statsforvaltning Midtjylland til at kræve, at kommunerne retter ind og i højere grad overholder loven, når det gælder borgernes ret til et minimumsniveau af social service. Her har man ifølge Berlingske fundet fejl i knap hver tredje af de afgørelser, som borgerne har klaget over.

Og antallet af klager, hvor borgere får medhold er ifølge Ankestyrelsen stødt stigende. Hos Ældresagen henviser man til, at 937 borgere fik medhold i 2010, mens tallet var 520 i 2008.

Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen påpeger desuden, at ankeinstanserne på samme tid bliver udsat for et politisk pres om at tage hensyn til kommunernes trængte økonomi i forbindelse med afgørelserne. Det er betænkeligt, siger han.

»Vi må kraftigt opfordre den nuværende regering til at stå vagt om retssikkerheden for de mange ældre borgere, som er helt afhængige af hjælp og ikke bakke op om en linje, der presser de sociale nævn,« siger Bjarne Hastrup.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu