Ældre Sagen kræver aldersgrænser fjernet

2. marts 2013 13:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ældre Sagen kræver aldersgrænser fjernet
Billede mangler

Regeringen vil beholde ældre på arbejdsmarkedet, og netop derfor er det på høje tide, at den afskaffer de sidste aldersgrænser, der er tilbage på arbejdsmarkedet.

 

Det siger Ældre Sagen som reaktion på Berlingskes historie om, at der ifølge en fremskrivning fra regeringen vil komme yderligere 350.000 personer i arbejdsstyrken frem mod 2050, blandt andet fordi flere ældre vil blive ved med at arbejde ud over pensionsalderen.

Ifølge Ældre Sagen bør ældre derfor have samme rettigheder som yngre arbejdstagere allerede nu.

»Det er stadig indbygget i lovgivningen, at man kan afskedige ældre medarbejdere med henvisning til alder, og det synes vi ikke længere er tidssvarende. Tiden er til at sige, at hvis vi vil det her fuldt ud, så skal vi også tage skridtet fuldt ud og afskaffe aldersgrænser på arbejdsmarkedet,« siger Peter Halkjær, økonom og seniorforsker ved Ældre Sagen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Gør regeringen ikke noget ved aldersloftet, er konsekvensen signalforvirring, understreger han.

»Man bør ikke på den ene side opfordre ældre til at fortsætte på arbejdsmarkedet, når man opretholder aldersgrænser, der netop udtrykker et forbehold. Det er ikke hensigtsmæssigt. Signalet fra regeringen har stor betydning for at ville fortsætte på arbejdsmarkedet for den enkelte,« tilføjer seniorforskeren.

Undersøgelser fra Ældre Sagen viser, at der er mange ældre, som er klar til at fortsætte længere på arbejdsmarkedet, end de oprindeligt havde planlagt. Det kræver dog, at flere arbejdspladser er åbne over for fleksibel arbejdstid, pointerer Peter Halkjær.

Fredag opfordrede DA regeringen til straks at udarbejde en 2030-plan, der tager højde for de store demografiske forskydninger, der kommer efter 2020 i form af en voksende ældrebyrde. Den skal samtidig tage højde for, at mange af de ekstra danskere i arbejdsstyrken også vil være ældre over 60 år som følge af reformer, der hæver aldersgrænsen for efterløn og folkepension.

Ifølge DA vil en stadig bedre folkesundhed og teknologiske fremskridt hjælpe de fleste til fortsat at kunne passe deres arbejde i høj alder, men der vil også være behov for helt nye jobtyper, lyder vurderingen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu