Ældre vil kunne sig nej til hjertestarter

17. april 2012 17:03 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ældre vil kunne sig nej til hjertestarter
Billede mangler

Hjertestartere på landets plejehjem skaber diskussion om genoplivning.
Ældresagen er enig med Etisk Råd i, at det er forkert at genoplive ældre mod deres vilje.
“Hvis en beboer på et plejehjem har givet udtryk for, at personen ikke vil genoplives, så synes jeg, det ville være forkert at gøre det,” siger Jens Højgaard, souschef ved Ældresagen, til Newspaq.
Ældresagen foreslår, at man tager en snak med beboere ved indflytning på plejehjemmet om, hvorvidt de ønsker genoplivning ved et hjertetilfælde eller ej.
I øjeblikket er reglerne på området en smule uklare, da man har pligt til at hjælpe en person i nød, men personen samtidig kan skrive i et livstestamente, at personen ikke vil genoplives.
Alt efter situationen, er der altså pligt til at genoplive en ældre person på et plejehjem.
Sundhedsstyrelsen vil i løbet af de kommende måneder præsentere en vejledning om livsforlængende behandling på blandt andet plejehjem.
Det håber sundhedsminister Astrid Krag (SF), vil være med til at sikre, at der ikke opstår tvivl om, hvad man skal gøre blandt sundhedspersonalet.
I lighed med Sundhedsministerens anbefaling, mener Ældresagen, at der skal installeres hjertestartere på alle plejehjem.
“Selvfølgelig er der brug for hjertestartere på plejehjem ligesom der er andre steder. Der er altid et etisk dilemma i genoplivninger, men det er der alle steder, ikke kun på plejehjem,” siger Jens Højgaard.
Han pointerer, at ældre på plejehjem på trods af at være i livets slutfase, kan have flere gode år tilbage at leve i.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu