Afdragsfrihed kan give tab hos bankerne

8. februar 2013 07:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Afdragsfrihed kan give tab hos bankerne

De første boligejere med afdragsfrie lån står til at skulle afdrage på gælden i år – banker hensætter milliarder af kroner som buffer for tabet.

 

For ti år siden i 2003 blev de afdragsfrie lån indført. De giver muligheden for ikke at afdrage på gælden i maksimalt ti år. Det vil sige, at de første boligejere fra i år er tvunget til at afdrage på lånet.

Men de store finanskoncerner frygter tab på denne type realkreditlån. Derfor hensætter de nu milliarder af kroner oven i de almindelige hensættelser på privatkunder. Hos Nordea har de 2.630 kunder med lån for 3,3 milliarder, som skal til at afdrage i år. Også hos Nykredit har de gjort sig klar til, at kunderne skal begynde at afdrage på deres lån.

“Vi har foretaget kollektive hensættelser i omegnen af 100 mio. kroner som følge af det. Vores beregninger viser dog, at der kun er få kunder, som får problemer,” siger Søren Holm, koncerndirektør i Nykredit til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Budskabet fra bankerne er ifølge en dansk forsker i boligøkonomi, Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet, tegn på at de vil polstre sig til et forestående problem med at få pengene ind igen. Men han er også enig med bankerne om, at det ikke er i den nærmeste fremtid, at problemet bliver stort.

“Efterhånden som antallet stiger, vil der være flere, som ikke kan betale for et lån med afdrag – især ikke, hvis det er et fastforrentet et af slagsen. Min holdning er derfor at man – herunder politikerne – bliver nødt til at give realkreditinstitutterne lov til at lade kunderne fortsætte med afdragsfriheden,” siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

De kommende år vil antallet nemlig stige, da lånene først blev rigtig populære efter introduktion. Hos Nordea vil der i 2016 være knap 30.000 kunder, som er tvunget til at afdrage på realkreditgælden, oplyser de i Jyllands-Posten i dag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu