ANNONCE

Afføringsbakterier og metalsplinter: Disse fødevarer er trukket tilbage

23. juni 2017 11:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Tjek lige dit køleskab - eller fryser - om du har en af følgende madvarer, der er blevet kaldt tilbage, stående.

Gæring, mug, metalstykker og E.Coli-bakterier. Det er nogle af de ting, som vi her på Newsbreak.dk kan fortælle om, når fødevarer bliver trukket tilbage. Det er sket flere gange i den forgangne måned og du kan se de tilbagetrukne produkter i galleriet her over artiklen.

Samtidig er det nok en god ide at kigge efter på hylder, i køleskab og fryser, om man skulle have nogle af de tilbagetrukne fødevarer stående. Har man det, bør man være opmærksom på de foreskrifter, der er i forbindelse med brugen af fødevarerne.

Konference om problemerne

På baggrund af tilbagekaldelser – og ikke mindst folks brug af sociale medier i forbindelse med tilbagekaldelser af fødevarer – blev der for nylig holdt en konference om problemet. Det har forsikringsselskabet If tidligere oplyst til Newsbreak.dk i en pressemeddelelse.

Konferencen var arrangeret af forsikringsselskabet If, hvor eksperter fra forsikringsbranchen, fødevareindustrien og også tidligere fødevareminister Karen Hækkerup, direktør i Landbrug & Fødevarer, deltog.

Tilbagekaldelser kan lamme produktion og indtjening i virksomhederne og i sidste ende medføre lukning, på grund af forkert håndtering, shitstorms og manglende forbrugertillid.

Trussel fra de sociale medier

Vince Shiers, direktør i RQA Group og international ekspert i produkttilbagekaldelser, ser en tiltagende tendens både i Europa og USA.

– Der sker flere og flere tilbagekald. Jeg kan ikke pege på en produktkategori, der har været immun overfor tilbagekaldelser, siger han.

Det er flere reguleringer, mere komplekse forsyningskæder, højere forventninger fra producenterne og flere klagekanaler i kraft af sociale medier der er med til at skabe det samlede billede billede af flere tilbagekald.

Spredes hurtigt

Sociale medier fylder i alles liv, og det er i stigende grad et problem for virksomhederne, når de konstaterer behovet for tilbagekald.

– Budskaberne spredes med lynets hast, og virksomheden kan i realiteten, hvis man ikke agerer korrekt, skabe sin egen krise, hvis man enten underreagerer eller overreagerer, forklarer Vince Shiers.

– Der er mange, der hopper med på vognen, når en potentiel inficering eller en tilbagekaldelse kommer ud i offentligheden, og skriver negativt om virksomheden på de sociale medier. Folk kan sige alt – uanset om det er korrekt eller ej. Det er virkelig vigtigt, at virksomhederne ved, hvordan man styrer den slags interaktioner, siger han.

Mikrobiologi, som for eksempel listeria og salmonella, er skyld i mange tilbagekaldelser, men det er fortsat menneskelige fejl, der er den primære årsag.

Fejl i produktionsudstyr

Et eksempel kan være produktionsudstyr, der efter reparation samles 99,9% korrekt. Her kan små stykker af metal blive slidt af og først opdages i en senere kontrol. Det kan have stået på gennem flere måneder. Så bliver det hurtigt store partier, der skal tilbagekaldes.

– Det er afgørende at man hurtigt får relevante teknikere til at assistere med at lokalisere og begrænse skaderne. En korrekt håndteret tilbagekaldelse kan til gengæld være med til at understrege, at man både er en ansvarlig og professionel virksomhed, siger Anne Ramsby, landechef og leder af Industri hos If Skadeforsikring.

Over 60 procent af de danske virksomheder med tilbagekaldsforsikring hos If er fra fødevareindustrien. Det ser Anne Ramsby som en klar afspejling af, hvor behovet er størst.

Se de tidligere tilbagekaldelser af fødevarer her:

Ketchup solgt over hele landet trækkes tilbage

Advarsel: Farlig afføringsbakterie i skaldyr

Ost kaldes tilbage på grund af skimmel og mug

Advarsel: Risiko for metalstykker i kylling

Metalstykker får igen madvarer tilbagekaldt

Uspiselig remoulade kaldes tilbage

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu