Afghanistan-operation bliver så lille som mulig

23. februar 2013 02:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Afghanistan-operation bliver så lille som mulig
Billede mangler

BRUXELLES: 8.000-12.000 mand. Det er den størrelsesorden, som planlæggerne i NATO skal arbejde ud fra i designet af den træningsmission, der skal afløse ISAF-koalitionens kampopgave i Afghanistan. Det står klart efter et to-dages forsvarsministermøde i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles, skriver Berlingske.

 

Omdrejningspunktet i den nye operation bliver træning, rådgivning og assistance af de afghanske sikkerhedsstyrker. Og nu er det så officielt, at træningsopgaven vil kræve blot en rund tiendedel af de nuværende 100.000 kampsoldater i ISAF.

»Det bliver en anderledes mission end ISAF, og den bliver betragteligt mindre i størrelse. Men afghanerne kan være sikre på, at vores støtte vil strække sig meget længere end overdragelsen i 2014,« sagde Anders Fogh Rasmussen, NATOs generalsekretær.

Fogh forventer, at de endelige beslutninger om antallet af trænere og rækkevidden af den nye mission vil blive taget »inden for de kommende måneder«.

Inden ministermødet anbefalede Fogh et minitopmøde afholdt inden sommerferien, hvor man kan tiltræde en endelig plan.

Der er mere end 20 måneder til overdragelsen, men alliancens militære planlæggere havde gerne set, at der var længere tid til. Og reelt er processen allerede forsinket. Men der mangler fortsat et væsentligt element i ligningen: Størrelsen på det amerikanske troppebidrag til den nye operation, som ingen NATO-lande virker overstrømmende begejstrede for at påtage sig. At operationen målt på troppebidrag bliver så lille som muligt virker som et fælles ønske.

Den tyske forsvarsminister, Thomas de Maiziére, påpegede på mødet, at der er »en række svære spørgsmål, der skal besvares« og at man først må nå til enighed om målet med den nye operation, før de militære planlæggere kan udvikle konkrete planer.

Tyskland er under pres, efter at amerikanerne har meddelt, at de vil lede tre af de i alt fem regionale centre for den nye operation, et af dem er Kabul. De to sidste centre er de to provinser, hvor Tyskland sammen med Italien i dag har ansvaret.

Det vil være en amerikansk forventning, at når USA tager ansvar for tre centre, må europæerne tage ansvaret for de to.

Dermed kan der blive lagt pres fra resten af alliancen på Tyskland, der ikke har været blandt de lande, der er blevet hårdest prøvet under den mere end ti år lange krig om nu at tage en tungere opgave på skulderen – men det vil ikke være en livret for Merkel-regeringen, der er på vej i valgkamp, og som har lovet en exit fra Afghanistan i årevis.

Thomas de Maiziére kom i øvrigt galt af sted på ministermødet ved over for pressen at referere sin amerikanske kollega Leon Panetta for et løfte om, at USA vil bidrage med 8-12.000 mand til den nye operation.

Det udløste en verbal kindhest fra Panetta, der ikke ville gå i detaljer med det amerikanske bidrag men lovede, at de amerikanske styrker ville udgøre »en majoritet« i det samlede antal.

Pentagons talsmand, George Little, understregede samtidig, at præsident Obama »stadig overvejer mulighederne, og at han ikke har besluttet sig for størrelsen af den amerikanske tilstedeværelse efter 2014«.

Han sagde også, at »8-12.000 mand blev diskuteret som den mulige størrelse på den samlede NATO-mission – ikke det amerikanske bidrag«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu