Afghanistans præsident vækker USAs vrede

10. marts 2013 17:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Afghanistans præsident vækker USAs vrede
Billede mangler

AFGHANISTAN: Forholdet mellem USA og den afghanske præsident Hamid Karzai, som de senere år er blevet stadig mere anstrengt, fik søndag et nyt dyk.

 

Ifølge internationale nyhedsmedier beskyldte Karzai i en tale udsendt til hele Afghanistan, USA og Taleban for i fællesskab at øge usikkerheden for at overbevise afghanerne om, at situationen vil blive forværret efter 2014, hvor de udenlandske tropper rejser hjem.

Karzai refererede direkte til to selvmordsaktioner lørdag i Kabul, hvor 17 personer blev dræbt, da forsvarsministeriet blev angrebet:

»Gårsdagens bombeattentater i Talebans navn, havde til formål at tjene de fremmede og støtte tilstedeværelsen af udlændinge i Afghanistan og holde dem i Afghanistan ved at true os,« lød det opsigtsvækkende budskab fra den afghanske præsident.

Kulden i reaktionen fra chefen for de amerikanske og øvrige NATO-styrker i Afghanistan, general Joseph Dunford, var da også til at tage og føle på, da han kommenterede den afghanske præsidents tale:

»Vi har kæmpet hårdt de sidste 12 år, og vi har udgydt for meget blod i løbet af den tid til nogensinde at tro, at vold eller ustabilitet ville være til vores fordel,« svarede generalen ifølge BBC.

Hamid Karzais tale faldt også sammen med, at den nye amerikanske forsvarsminister Chuck Hagel besøger Afghanistan, hvor han skal mødes med præsidenten.

En fælles pressekonference blev i al hast aflyst søndag eftermiddag, officielt af sikkerhedsgrunde, men måske som endnu en amerikansk reaktion på præsidentens udtalelser. Det forlød søndag fra Kabul, at de to ville mødes under private former.

Karzai sagde også i sin tale, at »Talebans ledere og repræsentanter taler med USA i udlandet hver dag«, hvilket er blevet udlagt som om, at forhandlingerne mellem USA og Taleban er blevet genoptaget i golfstaten Qatar efter at have været suspenderet i et år.

Talsmanden for Taleban i Afghanistan, Zabihullah Mujahid afviser imidlertid, at forhandlingerne er genoptaget:

Taleban afviser på det skarpeste, at det forholder sig sådan,« siger talsmanden, ifølge Reuters.

Den amerikanske ambassade i Kabul reagerede med en erklæring, hvori det blandt siges, at forhandlingerne blev suspenderet i 2012, og at »det er op til Taleban at tage det næste skridt«.

USA har trods afbrydelsen fastholdt, at man fortsat er parat til at fortsætte samtalerne, men at fremskridt i forhandlingerne afhænger af, at regeringen i Kabul og oprørerne indgår en aftale.

Karzai har ifølge Reuters presset på, for at få Taleban til forhandlingsbordet, for at se om der kan indgås nogle aftaler, inden amerikanerne forlader Afghanistan med udgangen af 2014.

Selv har Karzairegeringen ikke, i hvert fald ikke officielt – været i forhandling med Taleban, der betegner præsidenten og hans regering som USAs marionetter.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu