Afghanske tolke i fare for at blive forfulgt

17. marts 2013 04:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Afghanske tolke i fare for at blive forfulgt
Billede mangler

Der er væsentlig risiko for, at de afghanske tolke, som Danmark har fået hjælp af i felten, bliver forfulgt og i værste fald slået ihjel af Taleban, når de danske soldater i 2014 trækker sig ud af landet, skriver Jyllands-Posten.

 

Det er meldingen fra to eksperter i internationale konflikter, der dermed sætter spørgsmålstegn ved forsvarsminister Nick Hækkerups (S) hidtidige grundlæggende forklaring på, hvorfor tolkene ikke skal have asyl: At hele strategien går ud på at hjælpe afghanerne til at kunne tage vare på deres egen sikkerhed, og det vil også forbedre sikkerheden for tolkene og deres familier i Afghanistan i de kommende år.

Det er der dog intet, der tyder på, mener seniorforsker ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Henrik Ø. Breitenbauch.

»Selv om der sker sikkerhedsmæssige fremskridt i Afghanistan de kommende to år, er der ikke noget, der tyder på, at situationen vil blive så meget bedre, at tolkene ikke vil være i fare. De to ting har ikke noget med hinanden at gøre,« siger Henrik Ø. Breitenbauch til avisen.

Ifølge FN har Taleban netop udpeget afghanere, som arbejder eller har arbejdet for de vestlige styrker i Afghanistan, som særligt udsatte mål.

Den advarsel mener Henrik Ø. Breitenbauch, at man skal tage alvorligt.

»Der er ingen grund til at tro andet, end at der stadig vil være væsentlig Taleban-aktivitet. Og når Taleban i stigende grad, som FN skriver, bruger den taktik at angribe dem, der arbejder sammen med ISAF-styrkerne (de internationale styrker i Afghanistan red.), så er der ingen grund til at tro, at det pres skulle lette på dem i løbet af de kommende år, siger han.

Nick Hækkerup sagde i sidste uge til Jyllands-Posten, at målet med den grundlæggende indsats i Afghanistan er at hjælpe afghanerne med at tage vare på deres egen sikkerhed i landet. Det ville ifølge ministeren være en kapitulation, hvis vi blev nødt til at konstatere, at det ikke kan lade sig gøre, og vi derfor ville tage alle tolkene hjem.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu