ANNONCE

Afgjort: Labour får høvl – udsigt til lyn-brexit

13. december 2019 06:29 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Folket har talt. Boris Johnsons parti får absolut flertal.

Afgjort: Labour får høvl - udsigt til lyn-brexit
Boris Johnson har haft et solidt valg. Foto: Scanpix

Det Konservative Parti har med foreløbig 326 vundne sæder ved torsdagens britiske parlamentsvalg sikret sig et absolut flertal i Underhuset. Det skriver Reuters.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Parlamentet i London har i alt 650 pladser.

Optællingen er endnu ikke færdiggjort i samtlige 650 valgkredse fordelt over England, Skotland, Wales og Nordirland, men kort før klokken seks fredag morgen har Johnsons parti altså passeret det afgørende antal mandater.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Fakta

Prognose - britisk valg 2019

Premierminister Boris Johnson og Det Konservative Parti står ifølge en BBC-prognose cirka klokken 06.00 dansk tid til en overvældende sejr ved torsdagens parlamentsvalg i Storbritannien.

Samtidig ligner det et noget nært katastrofalt valg for Labour.

Her er fordelingen af de i alt 650 sæder i parlamentet i London ifølge prognosen:

* Det Konservative Parti: 362 sæder.

* Labour: 199 sæder.

* Det Skotske Nationalparti: 52 sæder.

* Liberaldemokraterne: 13 sæder.

* Plaid Cymru: 4 sæder.

* De Grønne: 1 sæde.

* Andre: 19 sæder.

Kilde: BBC.

Allerede torsdag aften tydede en valgstedsmåling fra BBC på en stor sejr til de konservative. Partiet står ifølge målingen til at få 362 kandidater valgt ind ifølge en prognose fra BBC fredag morgen.

Det største oppositionsparti, arbejderpartiet Labour, får ifølge prognosen 199 sæder i Underhuset.

Skilsmisse undervejs

Torsdagens parlamentsvalg giver tilsyneladende den konservative regering en stærk opbakning til at få gennemført skilsmissen fra EU.

Det siger premierminister Boris Johnson i en kort tale i sin valgkreds tidligt fredag morgen.

– På dette tidspunkt ser det ud til, at denne konservative regering har fået et stærkt, nyt mandat til at få brexit gennemført, siger han.

Johnson tilføjer, at hans partis tilsyneladende store fremgang også er udtryk for, at vælgerne ønsker et “forenet Storbritannien, der bevæger sig fremad”.

Corbyn takker af

Labour-leder Jeremy Corbyn vil ikke stå i spidsen for partiet ved fremtidige valg efter et valgresultat, som han betegner som “skuffende”. Det siger han i en tale til sin valgkreds, Islington i London, natten til fredag.

Han vil dog lede partiet igennem en fase, hvor der vil være behov for refleksion, fortæller han.

Corbyn genvandt ganske vist sit sæde i Islington for tiende gang, men den lille sejr ændrer ikke ved det overordnede billede.

– Jeg kommer ikke til at stå i spidsen for dette parti ved noget fremtidigt valg til Underhuset, siger partiformanden for det gamle arbejderparti.

Corbyn beklager ifølge nyhedsbureauet Reuters samtidig, at så meget af valgkampen har handlet om brexit, da det har skabt en polariseret debat blandt de britiske vælgere.

– Det har helt åbenlyst været en meget skuffende nat for partiet. Men jeg vil gerne sige dette: I valgkampen har vi leveret et budskab om håb, siger Corbyn.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu