ANNONCE

Afliver 4.000 dyr: Det er alvorligt

6. marts 2021 18:45 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Udbrud af fugleinfluenza i Lundby er det ottende i danske besætninger siden november.

Afliver 4.000 dyr: Det er alvorligt
Fødevarestyrelsen aflivede lørdag 4.000 kalkuner i en besætning i Lundby ved Skelskør. Foto: Local Eyes.

Der er blevet konstateret alvorlig fugleinfluenza i en besætning med kalkuner i Lundby ved Skælskør.

Derfor er 4.000 kalkuner lørdag blevet aflivet for at forhindre yderligere smitte til fugle i området.

– H5N8 er meget smitsom. Og vi gør alt, hvad vi kan, for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. For at bremse smitten indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området, oplyser Tim Petersen, souschef i styrelsen.

Styrelsen etablerer zoner omkring den smittede besætning, hvor fjerkræbesætninger bliver underlagt særligt skrappe restriktioner.

De 4.000 aflivede kalkuner er del af en større besætning i Lundby. I alt består besætningen af cirka 50.000 kalkuner fordelt på ti bygninger. Der er kun konstateret smitte hos fuglene i den ene bygning.

De øvrige bygninger ligger spredt over et større område.

Ikke tegn på yderligere smitte

– Der er umiddelbart ikke tegn på smitte blandt fuglene i de andre bygninger. Og bygningerne ligger med god afstand. Men vi holder nøje øje med, om der skulle være tegn på, at smitten har spredt sig til kalkuner i de andre bygninger eller til andre fugle i området, oplyser Tim Petersen.

Det er endnu ikke fastslået, hvordan kalkunerne er blevet smittet. Men formodningen er, at de er blevet smittet af vilde fugle.

Ottende udbrud

Udbruddet i Lundby er det ottende i danske besætninger siden november. Siden da har der været krav om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal lukkes inde eller overdækkes for at forhindre smitte.

Fødevarestyrelsen opfordrer alle erhvervsbesætninger og hobbyavlere til at vise stor forsigtighed og være ekstra opmærksomme i omgangen med deres fugle.

Fugleinfluenzaen blev bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan. Den er siden fundet i flere europæiske lande.

Fugleinfluenza kan smitte til mennesker. Der er dog rapporteret om meget få tilfælde af smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.

Statens Serum Institut vurderede i efteråret, at det ikke er sandsynligt, at mennesker bliver smittet med de pågældende fugleinfluenzaer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu