Afskyeligt: Det vælter ind med efterladte kæledyr

2. juni 2019 14:17 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

I sommerhalvåret står uønskede kattekillinger i kø til Dyrenes Beskyttelses otte internater. Mange dumpes steder, hvor chancen for at overleve nærmest er ikke eksisterende.

Nogle mennesker skyr tilsyneladende ingen midler, når det handler om at skille sig af med uønskede kæledyr.

Hvert år, specielt i sommerhalvåret, efterlades store mængder kæledyr på rastepladser, parkeringspladser, legepladser eller ligefrem ude i skoven. Ofte i papkasser, tasker og sågar poser. Fælles for alle tilfældene er, at det er både forkasteligt, grusomt og uansvarligt.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Se fotos fra et af Dyrenes Beskyttelses internater, Mosegården, i galleriet over artiklen.

Det fremgår også, at Dyrenes Beskyttelses otte internater alene i juli, august og september 2018 modtog 3012 kæledyr. Heraf var en betragtelig andel kattekillinger og kaniner, der var dumpet forskellige steder.

Nye dyr hver dag

Disse sørgelige kendsgerninger kan man i høj grad nikke genkendende til på Mosegården ved Brande, der huser et af internaterne.

– Sidste år håndterede vi her i huset ialt 2150 kæledyr, og heraf var langt de fleste katte. Den overvejende del af dyrene, det gælder ikke mindst kattekillinger, modtog vi i sommerhalvåret. Men der kommer nye dyr hver eneste dag året rundt, fortæller Birgit og Kent Karlsen til Newsbreak.dk.

Birgit og Kent Karlsen står i spidsen for internatet, der ud over dem selv har tilknyttet ti voksne, fastansatte medarbejdere. Desuden både weekendhjælpere, flexjobbere og folk i jobpraktik.

Dyremishandling af værste skuffe

Kent Karsen er meget klar i spyttet, når talen falder på, at mange af dyrene er blevet dumpet forskellige steder af deres ejere.

– Det er ikke bare ulovligt, det er dyremishandling af værste skuffe. Der kan blive utrolig varmt i en lukket papkasse eller i en taske, og det kan dyrene dø af. Selv hvis de skulle slippe ud, er deres chancer for at overleve nærmest ikke eksisterende. De har jo aldrig lært, hvordan de skal klare sig selv, forklarer han.

Kent Karlsen fortæller også, at mange af de dumpede dyr, som bliver fundet og indleveret til internatet, ofte er i en meget sølle forfatning. Syge, udsultede og afkræftede.

Måtte aflive 84 katte

Netop det nævner Birgit Karlsen et voldsomt eksempel på.

– For nogle år siden modtog vi 100 katte af racen Bengal. De var blevet efterladt og levede på egen hånd indendørs på en ubeboet ejendom. Heraf var de 84 i så skidt en forfatning, at de måtte aflives, fortæller hun.

Også i år er der travlt på Mosegården. Siden årsskiftet er der blevet indleveret 673 kæledyr. Men der er samtidig blevet formidlet nye hjem til 527, ligesom der er en hel del, der er parat til at komme ud til nye familier. Blandt andet en hel del katte, der alle er sunde, raske og steriliserede.

Det strømmer ind med killinger

Birgit og Kent Karlsen mærker nu tydeligt, at sæsonen for kattekillinger er begyndt.

– Selv om sommeren først lige er startet, har vi allerede taget imod 70 kattekillinger. Men vi ved af erfaring, at tallet vil stige voldsomt i løbet af sommeren. Det er en kæmpe udfordring. Heldigvis har vi en stor gruppe frivillige værtsfamilier, der hjælper os med at passe og pleje killingerne og også ofte ”missemor”. Vel at mærke i familiernes eget hjem, fortæller Birgit Karlsen.

Få din kat steriliseret

Kent Karlsen nævner også, at problemet med uønskede kattekillinger er såre simpelt at løse.

– Vælger man at få en hunkat og ikke ønsker, at den skal have killinger, så få den steriliseret. I hvert fald hvis den ikke udelukkende skal være indekat. Det koster godt nok en skilling, men der er altså ikke tale om en formue, siger han.

Han opfordrer til, at man ringer til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812, hvis man finder efterladte kæledyr. Det gælder også, hvis man oplever dyr, der er kommet til af sig selv, og hvis man selv ejer dyr, man af den ene eller anden grund ikke længere magter eller kan have.

– Vagtcentralen vil så i hvert enkelt tilfælde vurdere, hvad der skal ske og tage affære. Man må aldrig bare lade stå til eller efterlade dyr, slutter han.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu