ANNONCE
Den langsomme testmetode for coronavirus covid-19 er markant mere præcis end den hurtige. Det viser tal offentliggjort af Statens Serum Institut, SSI.
Når myndighederne alligevel tilbyder begge testtyper, så handler det om penge, og hos SSI anbefaler man da også, at en positiv hurtig test bliver suppleret af en langsom test samme eller næste dag.
Fra den 1. februar til den 23. februar i år fik 117.670 borgere taget en PCR-test (der giver svar indenfor et døgns tid) og en antigen-test (der giver svar i løbet af den samme dag) indenfor 48 timer.
PCR-testen viste, at 4.069 personer var smittet med covid-19, mens antigen-testen fangede 2.159 smittede. Altså var der 1.910 personer, der fik et negativt svar, selvom de var smittet med coronavirus covid-19.
– Vores undersøgelse viser, at antigen-tester ret upræcise til at udpege en smittet person. Vi kan se, at 47% af alle dem, der reelt er smittede med corona, får et negativt testsvar efter en antigen-test. De er altså testet falsk negativ, siger faglig direktør på SSI Tyra Grove Krause i en pressemeddelelse.
Men når nu tallene viser, at en PCR-test er langt den mest præcise af de to testtyper, så kan det vække undren, at myndighederne i større omfang ikke benytter sig af de mest sikre testtyper.
SSI oplyser, at det er et spørgsmål om tid og penge, der gør, at de danske myndigheder ikke i større omfang benytter sig af de sikre PCR-test.
Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i et skriftligt svar, efter at Politiken har kunnet fortælle, at cirka hver anden smittet får negativt svar efter lyntest.
Tyra Grove Krause siger i pressemeddelelsen, at resultatet stemmer med det, man allerede ved om de to typer af test.
– Man kan se på antigen-testen som en meget bred si. Den fanger de mest smitsomme, men ikke alle dem, der potentielt kan smitte. Derfor betragter vi antigen-testen som et screeningsværktøj. Den er et ekstra redskab til at finde og nedkæmpe virus, siger Tyra Grove Krause.
SSI skriver også, at en negativ coronatest i sig selv ikke er et grønt kort til, at man kan ignorere de gældende restriktioner.
Det er ifølge SSI ikke kun dem, der er smittet, der risikerer at få et forkert svar på en antigen-test.
SSI oplyser, at 45% af dem, der får et positivt testsvar, slet ikke er smittede.
– Derfor, at det er meget vigtigt, at alle, der får et positiv resultat fra en antigen-test, lader sig PCR-teste hurtigst muligt, så de sikrer sig, at de er smittede. Det er først efter den efterfølgende negative PCR-test, at vi kalder det et bekræftet tilfælde. Altså man er smittet, siger Tyra Grove Krause.
ANNONCE